berita

Penyanyi Kelahiran Malaysia Jadi Mangsa Buli Netizen China Gara-Gara Peristiwa #MH370

March 26th, 2014 | by Ai
Isu & Kontroversi

fish leong

Seperti yang umum sedia maklum, kebanyakan ahli keluarga dan waris penumpang kapal terbang MH370 di China tidak dapat menerima kenyataan apabila Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Najib Tun Razak mengesahkan bahawa pesawat berkenaan hilang di Lautan Hindi.

Sejak pengumuman tersebut, kedutaan Malaysia di negara China menjadi lokasi keluarga mangsa berkumpul dan mengadakan protes secara besar-besaran.

Bukan itu sahaja, penyanyi kelahiran Malaysia yang popular di China, Fish Leong juga tidak terkecuali dari terkena tempias hingga menyebabkan dia dan beberapa selebriti lain dibuli di laman siber.

Screen Shot 2014-03-26 at 11.53.54

Foto yang dikongsikan di Facebook China Press

Difahamkan, Leong telah mengemaskini laman sosial miliknya seakan memperingati mereka yang tidak bernasib baik di dalam kapal terbang tersebut, bagaimanapun tindakannya itu telah menimbulkan kemarahan para netizen di China.

Selain menghamburkan kata-kata kesat kepada Leong, salah seorang pengguna laman sosial juga memaki hamun anak di dalam kandungan penyanyi itu.

Bagaimanapun, terdapat juga pihak membela Fish dengan meminta mereka yang memaki hamunnya supaya berfikir secara rasional dan tidak menyalahkan penyanyi-penyanyi Malaysia di atas insiden ini.

Adakah Fish Leong juruterbang pesawat MH370? Adakah Leong bertanggungjawab merampas pesawat itu? Adakah Leong individu yang mengugut kerajaan Malaysia? Adakah Leong yang membuatkan pesawat itu terhempas? Jika jawapan kepada semua soalan ini adalah Tidak, lebih baik berdiam diri. Kerajaan mungkin teruk, tapi tidak bermakna rakyat Malaysia berhati jahat. Berhenti menjatuhkan air muka kita (People’s Republic of China). – Sumber

zhang_ziyi_9

Zhang Ziyi juga mempunyai pendapat sendiri mengenai insiden MH370

Untuk pengetahuan anda, Fish Leong merupakan anak kelahiran Bahau, Negeri Sembilan namun berdarah China dan memulakan kerjayanya sebagai penyanyi di Taiwan sebelum dikenali di beberapa buah negara lain.

Dalam pada itu, pelakon China, Chen Kun dan Zhang Ziyi turut menegur Malaysia yang disifatkan tidak bersikap telus dan tidak berkata benar mengenai status pesawat MH370 (China Press).

Sumber: China Press

SKIP THIS AD ×