berita

‘Petrol Dicurah Pada Rak, Tuala & Dinding’ – Pihak Bomba Dedah Kes Kebakaran Berlaku Dengan Cepat

September 21st, 2017 | by Shafika
Kini Trending

Kes kebakaran yang berlaku di asrama Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah adalah antara kes yang mendapat liputan meluas oleh media tempatan. Lebih menyedihkan apabila kebakaran itu dilakukan oleh sekumpulan remaja yang ingin membalas dendam. Bayangkan bagaimana tergamaknya mereka.

Terbaru, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat, Datuk Wan Mohd Nor Ibrahim dedah punca kebakaran berlaku dengan cepat.

Gas cecair dilepaskan daripada silinder gas

Api marak dengan cepat disebabkan gas cecair petroleum (LPG) yang dilepaskan daripada kedua-dua silinder sehingga menyebabkan ia merebak dengan cepat ke seluruh bilik asrama itu.

Tambahan pula, bahan pencetus kebakaran (fire load) yang banyak di bilik asrama menyebabkan api cepat marak dan meningkatkan lagi bahang api mengakibatkan mangsa yang sedang tidur terkorban dalam masa singkat.

Menerusi Harian Metro, kebakaran yang berlaku di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah adalah disebabkan api yang dinyalakan menggunakan petrol. Kawasan petrol dicurahkan adalah pada rak kasut, tuala dan dinding di hadapan pintu masuk asrama aras tiga bangunan itu.

Tambahan, pihaknya telah menemui dua bahan bukti iaitu dua silinder gas cecair petroleum (LPG) berwarna hijau berbelang merah dijumpai di hadapan pintu masuk bilik asrama. Kedua-dua silinder itu sudah kosong dan injap silinder dalam keadaan terbuka.

Mengandungi cecair mudah menyala

Dalam kes ini empat anjing digunakan dan semuanya menunjukkan ke tempat yang sama. Sampel ini sudah dianalisa oleh pegawai kimia di Makmal Penyiasatan Kebakaran Kuala Lumpur dan didapati empat sampel berkenaan mengandungi residu cecair mudah menyala jenis petrol.

Berdasarkan penemuan itu, punca kebakaran adalah perbuatan sengaja dibakar (Incendiary Fire).

Pihak bomba juga sudah mendapat petunjuk kejadian berkenaan disebabkan oleh perbuatan sengaja dibakar pada 1 tengah hari. Punca kebakaran memang dirancang dengan teliti oleh suspek berdasarkan bahan bukti.

Sumber : Harian Metro

 

The following two tabs change content below.

Shafika

Content Champion at Rev Asia Berhad
I'm not fat, I'm just easy to see

SKIP THIS AD ×