berita

Projek: High Council Ditegur, Terlalu Banyak Adegan Merokok Secara Terbuka & Keterlaluan

March 20th, 2023 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Drama bersiri Projek: High Council yang ditayangkan di sebuah stesen televisyen tempatan sejak 14 Januari lalu, dikatakan memaparkan adegan merokok dalam kalangan pelajar secara terbuka dan keterlaluan.

Tak sesuai

Di Facebook, Public Health Malaysia menerusi satu kenyataan melahirkan kekesalan kerana terdapat beberapa adegan yang tidak bersesuaian dengan khalayak penonton.

Jelasnya, secara logik perbuatan segelintir pelajar yang merokok di sekolah berasrama dilakukan secara tersembunyi dan bukan secara terbuka seperti dalam drama tersebut.

Adegan watak Kahar, Naim dan geng mereka merokok secara terbuka di dalam bilik asrama, sedangkan bau asap rokok yang kuat boleh dikesan warden asrama. Watak utama bernama Mia juga merupakan tokan rokok dan juga seorang perokok.

Merokok semasa dating. Naim dan Mia merokok bersama semasa dating dan adegan ini berulang kali ditayangkan

Kenyataan tersebut turut mempersoalkan bagaimana watak adik beradik Naim dan Fakri boleh merokok di halaman rumah mereka sendiri.

Tiada ibu bapa yang membenarkan anak bawah umur merokok di halaman rumah. Dalam drama ini, kenapa rokok hanya diletakkan di dalam laci pelajar, bukannya disorok di tempat yang lebih rumit.

Ada babak guru yang menutup sebelah mata mengenai pelajar asrama merokok. Tiada guru atau warden yang akan membiarkan pelajar merokok secara berleluasa di sekolah mereka.

Berdasarkan kenyataan tersebut juga, pihak Public Health mengakui merokok adalah masalah sosial yang berlaku dalam kalangan pelajar. Namun, drama yang sudah berakhir itu memaparkan adegan merokok terlalu banyak dan keterlaluan.

Adakah terdapat tangan ghaib yang meminta produksi memasukkan begitu banyak adegan merokok itu? Situasi ini dilihat sebagai strategi pemasaran syarikat rokok yang mahu budaya merokok terus kekal relevan dalam kalangan pelajar.

Susulan itu, pihak Public Health menggesa semua produksi filem dan drama menghentikan promosi perbuatan merokok kepada khalayak penonton.

Mungkin ramai yang memperlekehkan saranan ini. Namun inilah tanggungjawab sosial kami untuk memberi kesedaran kepada produksi dan masyarakat.

Jangan normalisasi budaya merokok dalam masyarakat yang sudah tegar.

Sumber: Public Health Malaysia

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Senior Content Champion at Rev Media Group
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×