berita

Ramalan AJL35: Ramai Cakap ‘Peluang Kedua’ Bakal Cipta Kejutan, Calon Juara?

March 13th, 2021 | by Wan
Kini Trending

Menjelang malam final Anugerah Juara Lagu ke-35 yang bakal berlangsung pada 14 Mac ini di Auditorium Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), ramai nampaknya dah tak sabar melihat persembahan artis kegemaran mereka.

Paling mencuri tumpuan ialah tiga lagu ciptaan bersama penyanyi dan komposer, Hael Husaini mara ke AJL35 bersama 9 finalis lain. Adakah Hael bakal mengulangi sejarah muncul juara AJL seperti yang dilakukannya pada edisi AJL32 menerusi lagu Jampi dan gandingan bersama bersama Dayang Nurfaizah menerusi lagu Haram pada AJL33. Berikut merupakan ramalan kami.

Tempat ketiga – Peluang Kedua

Walaupun berat untuk kami menulis namun harus diakui lagu Peluang Kedua mempunyai kekuatan tersendiri dari segi susunan muzik dan lirik. Penyanyi asal, Nabila Razali menolak untuk menyanyikan lagu ini kerana masalah kesihatan sewaktu Separuh Akhir Muzik-Muzik, namun Hael tidak mempunyai sebarang masalah untuk membawa lagu ciptaannya itu ke pentas final.

AJL35 merupakan pertandingan lagu, jadi Peluang Kedua ada ‘pakej’ yang tersendiri bagi dinobat antara lagu terbaik. Setuju?  Menurut laporan, Nabila Razali sahkan dirinya akan nyanyi sendiri lagu ini di final. Confirm lagi best kan?

Di Youtube, muzik video lagu ini telah ditonton lebih 29 juta kali! Memang ‘berhantu’.

Naib juara – Belenggu Rindu

Bagilah lagu apa pun, bila ‘otai’ yang nyanyi confirm meletop! Seperti yang dijangka, gandingan artis lagenda, Jamal Abdillah dan Wany Hasrita menerusi lagu Belenggu Rindu berjaya mara ke final AJL35. Jamal sebelum ini mengakui single duet bersama artis Wany merupakan strateginya untuk menarik minat orang muda.

Belenggu Rindu bukan lagu biasa, sebaliknya diselitkan dengan nasihat kepada anak muda dalam menempuhi alam percintaan.

Sia-sia jika diturutkan hatimu yang terleka dibuai kata-kata palsu.
Bukan benar bagai dikata, godaan manisan pujangga, Dah kita dicipta bukan untuk bermegah.

Atau adakah Jamal Abdillah bakal mengulangi sejarah muncul juara seperti yang dilakukan beliau pada AJL12 menerusi lagu Ghazal Untuk Rabiah? Menarik untuk disaksikan.

Juara AJL35 – 7 Nasihat

Padat dengan pesanan dan kiasan menerusi bait-bait lirik, lagu 7 Nasihat ternyata mempunyai kekuatan tersendiri. Gabungan muzik rap dan muzik kemelayuan membuatkan lagu ini sedap didengar halwa telinga. Sehingga kini muzik video lagu tersebut telah meraih lebih 4 juta tontonan di Youtube.

Lagu ciptaan ‘rapper’, komposer dan penerbit yang semakin meningkat naik iaitu pasangan duo Kmy Kmo dan Luca Sickta turut menampilkan Dato’ Siti Nurhaliza. Namun bagi pentas final, Shiha Zikir bakal menggantikan Dato’ Siti Nurhaliza. Tugas berat kini digalas Shiha dalam membawakan lagu tersebut dengan baik. Kalau tengok masa separuh akhir, rasanya tak ada masalah untuk Shiha ‘perform’.

Vokal terbaik – Aina Abdul

Tiada siapa yang dapat menafikan kehebatan vokal Aina Abdul. Sejak kebelakangan ini karier seni Aina Abdul sering mendapat perhatian ramai. Mana tidaknya, tahun lalu Aina muncul juara di dua rancangan popular, Vokal Mania dan Masked Singer Malaysia. Ini masa yang sesuai untuk Aina Abdul buktikan sesuatu selepas lagu ciptaannya sendiri ini layak ke final AJL35!

Selain Aina, Ernie juga disebut sebut bakal merangkul anugerah ini. Memang dah tak ada orang lain yang mampu nak lawan dua orang ini punya vokal.

Nyatakan ramalan korang pula, agaknya siapa bakal bergelar juara?

SKIP THIS AD ×