berita

Remaja 13 Tahun Bersalin Ketika Jawab Peperiksaan, Diberi Masa Tambahan 45 Minit Untuk Selesaikan

April 2nd, 2021 | by Iera Zahirah
Kini Trending

Foto kredit : Daily Monitor report

Seorang pelajar berusia 13 tahun telah melahirkan bayi lelaki semasa sedang menjawab peperiksaan. Kejadian tersebut berlaku di Sekolah Rendah St Balikuddembe, Wad Jalamba di daerah Mpigi, Uganda pada Rabu lalu.

Lahirkan bayi semasa menjawab peperiksaan

Sekadar gambar hiasan

Guru besar sekolah berkenaan, Godfrey Ssemanda berkata gadis tersebut melahirkan bayinya semasa menjawab peperiksaan kertas Matematik. Namun, pengawas peperiksaan yang bertugas memberinya masa tambahan 45 minit bagi menyelesaikan peperiksaan tersebut.

Selepas 20 minit, dia memberitahu kepada pengawas peperiksaan dan terus membawa gadis itu ke pusat perubatan berhampiran.

Selepas satu jam meninggalkan ruangan peperiksaan, murid tersebut kembali ke sekolah semula bagi menyelesaikan ujiannya itu. Jururawat yang bertugas mengatakan bahawa gadis berkenaan bersalin secara normal dan tidak mengalami apa-apa komplikasi. Keadaan ibu serta baik tersebut berada dalam keadaan baik.

Ibu bapa kepada gadis terbabit merupakan punca anak mereka mengandung kerana gadis tersebut diajak oleh seorang kanak-kanak lelaki untuk melakukan seks disebabkan mereka tidak pergi ke sekolah ketika lockdown Covid-19 pada tahun lepas.

Sumber : Dailystar , Daily Monitor report

SKIP THIS AD ×