berita

Resepi Kek Batik Mudah & Sedap Wajib Cuba, Terliurnya Tengok Coklat Ganache!

March 20th, 2019 | by Shafika
MyResipi

Kek batik coklat antara menu yang sering menjadi pilihan orang ramai ketika jamuan. Cara yang ringkas dan mudah menarik minat orang ramai untuk mencuba resepi ini.

Menerusi Masak Apa Hari Ni (MAHN), seorang wanita berkongsi resepi kek batik yang mudah dan sedap. Memang kecur air liur. Jom ikuti perkongsian ini dan selamat mencuba!

Bahan-bahan

First time post kat sini. Bismillah
Resepi kek batik.

Bahan-bahan

1. 250g buttercup
2. 200g milo (paket kecil)
3. Susu pekat f&n (2 sudu) – subjektif ye, kalau korang kuat manis masukkan la lebih, so far pakai 2 sudu ni okay okay je, tak manis sangat
4. Serbuk koko van houten (1 sudu)
5. 1 paket biskut marie(munchys) – patah2kan kecil2
6. Air panas (1/4 cawan)

Cara-caranya


1. Cairkan buttercup(guna kuali lebih senang)
2. Masukkan 2 sudu susu pekat
3. Masukkan 200g milo
4. Masukkan 1 sudu serbuk koko
5. Air panas sedikit
(Sentiasa kacau, masa masukkan air panas, masuk sikit-sikit dulu, jangan masuk 1 jug pulak)

Makesure guna api kecil ye. Kacau sehingga tak berketul. Once rasa da okay, masukkan biskut marie. Kacau sebati, makesure semua biskut kene coklat. Ambil loyang, letak baking paper. Baking paper murah jee hangpa kat kedai bakery. Masukkan dalam loyang, mampatkan sehingga betul-betul padat, kalau rasa penat berdiri, duduk laaa tau hahahaha kaang lenguh pulaak kaki. Masukkan dalam peti ais atleast 4 jam.

Resepi coklat ganache


1. 100g dark coklat
2. 100g milk coklat
3. 1 kotak kecil whipping cream anchor
4. 1 sudu butter

Double boilkan semua, then siap. Curah atas kek batik. Ratakan coklat biar semua penjuru kena. Masuk dalam peti ais dan Sejukkan lagi. Then, potong ikut la besar mane hangpa nak. Maka siapla kek batik. Sedia untuk dimakan.
Sis halalkan resepi ni, kalau hangpa buat jadi, doakan laaa sisss bertambah2 murah rezeki. Kalau tak jadi, da tak yah susah-susah pening kepala, order je dengan i.

Sumber : Haslinah Md Ali

The following two tabs change content below.