berita

Rumah Lapang & Tak Buang Masa Kemas – Rahsia Ibu-Ibu Di Jepun Ada Banyak Waktu Didik Anak

June 1st, 2016 | by Arini Saleh
Kini Trending

cara jepun didik anak

Seperti yang kita sedia maklum, Jepun adalah sebuah negara yang pesat membangun dibandingkan negara-negara Asia yang lain. Penduduk Jepun sangat terkenal dengan idea kreatif mereka mencipta teknologi baru, rajin, berdisiplin serta bertatatertib.

Dan, kalau korang perasan, rumah kediaman mereka juga kecil dan kurang perabut jika dibandingkan dengan kebanyakan rumah di Malaysia. Rupa-rupanya memang ‘style’ Jepun begitu sebab senang nak didik dan jaga anak. Dorang tak suka serabut-serabut. Oh!

Rumah orang Jepun lapang & tak banyak barang

rumah jepun

sekadar gambar hiasan

Rumah orang Jepun lapang. Barangan yang ada minimun aja. Sepanjang saya di Jepun, saya tak pernah nampak kedai perabot yang berderet-deret macam dekat Malaysia. Malah saya tak nampak langsung kedai perabot!

Rumah orang Jepun kecik-kecik aja. Walaupun kecik, rumahnya jadi luas dan lapang sebab tak banyak barang.

Sebab itu lah mak dekat Jepun ni jarang-jarang bertukar jadi dragon. Dia orang ada banyak masa main dengan anak, cakap baik-baik dengan anak dan melayan kerenah anak. Mak ni lebih stabil mental dan fizikalnya.

Tak payah habiskan masa kemas rumah & lipat baju berlori-lori

161504m13159sflbqwtl1e

sekadar gambar hiasan

Mak dekat sana, tak payah habiskan masa berjam-jam kemas rumah. Lipat kain baju yang berlori-lori. Sebabnya semua yang ada diminimumkan.

So, kepada mak yang kat rumah tu, cuba tengok sekeliling rumah. Sebenarnya sebahagian stress yang kita ada kat rumah adalah sebab rumah kita terlalu banyak barang.

Nak kemas aje dah amik masa berejam. Masa banyak buang untuk kemas dan tak masuk lipat kain baju.

#khidmatmasyarakat

Kalau nak dibandingkan cara hidup orang kita dengan Jepun memang bagai langit dan bumi. Mereka sangat berdisiplin dan menghormati masa. Itulah rahsia kejayaan orang Jepun. Luar biasa!

sumber: Normaliza Mahadi

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×