berita

Ryzal Ibrahim Dakwa Kena Tipu Kes Jual Beli Tanah Bernilai RM500k

September 6th, 2023 | by Hazirah
Kini Trending

Pempengaruh media sosial, Ryzal Ibrahim atau lebih dikenali sebagai Ryzal Durian Kimchi mendakwa ditipu berhubung satu perjanjian jual beli melibatkan sebidang tanah di Kelantan yang bernilai lebih RM500,000.

Artikel Berkaitan: [VIDEO] ‘Kalau Tahu Tiada Duit, Kenapa Berbelanja…’ – Ryzal Ibrahim Enggan Minta Maaf Isu ‘Perli’ B40

Artikel Berkaitan: [VIDEO] Didakwa ‘Menganjing’ B40, Ryzal Durian Kimchi Dikecam Netizen

Ditipu lebih RM500k

Menerusi laporan Sinar Harian, Ryzal berkata, pelanggaran perjanjian itu berlaku melibatkan seorang individu lelaki berusia 50-an yang juga berasal dari Kelantan ke atas tanah milik kepada ahli keluarga lelaki itu.

Tambah bapa kepada seorang cahaya mata itu, pada 26 November 2020, perjanjian yang dibuat atas nama adik perempuannya ditandatangani bagi tanah lot di mukim Padang Enggang di sini dengan harga RM40,000.

Mengikut perjanjian, tanah itu sepatutnya menjadi milik kami tetapi semasa itu Covid-19 melanda menyebabkan urusan menukar hak milik tanah tidak dapat dilakukan walaupun selepas tamat enam bulan. Dia ada berjanji nak bayar semula RM40,000 itu, tapi hanya membayar RM10,000 sahaja.

Apabila keadaan pandemik reda, semakan yang dibuat di Pejabat Tanah Jajahan Kota Bharu bagaimanapun mengejutkan kerana hartanah tersebut sudah berpindah milik kepada nama orang lain,” katanya ketika ditemui pemberita di sini, pada Rabu.

Menurut Ryzal,  beberapa kali rundingan cuba dibuat dengan individu tersebut namun, gagal.

Semasa masih menetap di Korea, beberapa kali kami terpaksa pulang ke Malaysia dan Kelantan untuk menyelesaikan urusan ini. Semua itu terutama pengangkutan melibatkan kos yang besar.

Sumber: Sinar Harian

SKIP THIS AD ×