berita

Sepatutnya ‘Cake’ Bukan ‘C*ck’, Dr Fazley Respon Isu Kesalahan Ejaan Dalam Sebuah Rancangan

June 19th, 2020 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Kesilapan ejaan atau ‘typo’ merupakan kesalahan yang sering dilihat tidak kira di media cetak mahupun media elektronik. Namun, kesilapan tersebut boleh mendatangkan kegusaran sekiranya perkataan yang dieja salah itu membawa maksud yang berbeza.

Di Instagram, cef selebriti Datuk Fazley Yaakob mengulas mengenai isu kesilapan ejaan ketika dia tampil dalam sebuah program televisyen di Singapura.

Memang bahaya tapi lucu

Wow, my phone and my social media went crazy last night with screenshots like the one above. I’m the resident judge for a popular baking show in Singapore called KekChampion with fellow judge Chef @zanstreats. Something rather amusing happened during yesterday’s final episode. It was a dangerous on-screen #Typoerror. The word was supposed to be “CAKE” but it came out as … as you can see above! Oh well, mistakes happen, I’m all good! Lets all move on and give the translator a break.

Probably the person in charge did not realise it until it was on air. It has happened to many of us im sure! Anyhow, congrats to my season 2 champion! Well deserve win @mmuzs ! Terima kasih semua yang sudi DM saya berkenaan #Typobahaya on TV semalam, memang bahaya tapi lucu pun ada, masing2 mungkin stress dengan tugasan ketika #Pkp #Mcokan?

Menurut Fazley, dia sendiri tidak menyedari akan kesilapan pada sari kata yang ditulis dalam Bahasa Inggeris itu. Tambahnya, dia mengetahui hal tersebut daripada penonton yang menghantar mesej peribadi mengenai paparan sedutan siaran program tersebut di media sosial.

Fazley turut memberitahu bahawa ‘cake’ merupakan perkataan asal yang sepatutnya ditulis namun, perkataan c*ck yang bermaksud alat sulit lelaki pula yang keluar di skrin. Ujarnya lagi, perkara itu sangat mengejutkan kerana ianya berlaku di episod kemuncak rancangan tersebut. Walau bagaimanapun, dia mengakui kesilapan tersebut sangat bahaya namun, lucu juga. Fazley turut menganggap individu yang bertanggungjawab itu berkemungkinan tidak menyedari perkara tersebut.

Sorry for the laugh

Rata-rata pengikut Dr Fazley di media sosial terhibur dengan kesalahan ejaan yang berlaku pada sari kata program tersebut. Malah, mereka menganggap kesalahan tersebut sebagai lawak paling epik pada tahun ini.

Sumber: Dr Fazley Yaakob

SKIP THIS AD ×