berita

‘Suami Sakit Pun Mekap?’ – Dikritik Bersolek Walau Suami Sakit, Wanita Ini Jawab Tohmahan

November 10th, 2017 | by Ai
Isu & Kontroversi

Dalam melayari kehidupan berumahtangga, setiap pasangan semestinya mengharapkan perkahwinan kekal sehingga ke akhir hayat. Walau sesulit mana pun dugaan yang dihadapi, pasangan haruslah sentiasa berada di sisi.

Seperti kisah yang viral di media sosial baru-baru ini, suami Nur Hidayah Hassan disahkan menghidap penyakit kronik Johnson Steven Syndrom dimana dia sudah tidak boleh sihat seperti dahulu. Matanya juga tidak boleh melihat lagi. Walaupun pelbagai kecaman diterima, Nur Hidayah tetap tabah.

Menderita sejak awal tahun

Ibarat jatuh ditimpa tangga Hidayah tetap dengan pendiriannya untuk kekal menjaga suaminya itu sehingga ke akhir hayat.

Pada asalnya selepas bekerja di stor kilang pakaian, suami saya sakit mata dan pergi ke klinik untuk mendapatkan rawatan. Doktor beri ubat mata dan pil bagi meredakan sakit di matanya.
Selepas suami diberi makan antibiotik kerana doktor mendakwa dia sakit cacar air, penyakit suami menjadi semakin serius dan teruk kerana kulit bertukar menjadi seperti melecur dan berdarah. Dia dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) selama sebulan.
Suaminya didapati mengidap penyakit tersebut sejak awal tahun lagi dan semuanya bermula ketika suaminya bekerja di stor kilang pakaian di Melaka.

Meniaga online separuh masa tanggung rawatan

Kini Hidayah dan suaminya menumpang dirumah neneknya di Kampung Morten buat sementara waktu. Hidayah menjalankan perniagaan online separuh masa untuk meraih pendapatan untuk menampung kos rawatan suaminya itu.

Tidak ambil kesah komen netizen

Berjanji untuk setia dan cari jalan untuk pulih

Gambar Hamdan di dalam keadaan menderita itu  telah tular di media sosial dan mendapat pelbagai negatif dari netizen. Ada juga yang mengecam dirinya kerana bersolek agak keterlaluan ketika suaminya terlantar sakit. Ini respon Hidayah.

Ada yang suruh saya bercerai dan sebagainya. Tetapi saya sayangkan suami saya dan akan menjaga dia sepanjang hayat saya.

Hidayah juga berkata bahawa dia mahu berada disamping suami disaat susah senang dan sedaya upaya mencari jalan untuk memulihkan suaminya itu. Semoga Hidayah diberi kekuatan untuk terus berada disamping suami tercinta dan bagi sesiapa yang ingin menghulurkan bantuan, boleh salurkan ke akaun Maybank Hamdan Bin Hashim bernombor 1040 6829 6200

Sumber: Harian Metro, Nur Hidayah Hassan

SKIP THIS AD ×