berita

Tengah Syok Beraya Tetiba Moody? Ni Sebenarnya Benda Yang Korang Kena Elakkan!

June 3rd, 2019 | by Mastura
Kini Trending

Aku tak nakla ikut raya rumah Tokek, penat la pula rasa. Dengan makan macam-macam tadi rasa tak selesa dah!

Mengaku cepat. korang ada tak member yang suka buat perangai macam ni? Tengah syok pergi beraya tiba-tiba takde mood. Padahal bila sembang ajak konvoi raya dia yang paling semangat.

Tak baik tau macam tu, yelah raya kan setahun sekali apa salahnya luangkan masa untuk eratkan silaturrahim sesama saudara dan sahabat handai. Haa.. Sebab tulah raya nanti korang avoid benda-benda ni supaya raya korang tak terganggu kalau tetiba moody.

1. Lama sangat beraya kat sesebuah rumah..

Mak usu. mak teh, mak lang, mak long… Hmm nak kena pergi semua rumah ke?

Hari raya merupakan hari yang paling dinanti selepas sebulan berpuasa. Budaya ziarah menziarahi dah menjadi adat setiap kali raya. Yelah time ni jelah satu famili atau rakan-rakan dapat berkumpul untuk catch up semua benda yang terjadi setahun lalu.

Masa ni soalan-soalan panas bakal diaju. So, korang kena get ready jelah!

Memandangkan bukan sikit rumah yang nak dikunjungi, benda pertama yang korang kena pastikan ialah korang rancang perjalanan kalau nak beraya tu lagi-lagi kalau konvoi. Bayangkan kalau korang mempunyai sedara-mara yang ramai, kampung dekat Johor tapi nak round satu Johor bukan sekejap. Tu belum tambah jammed lagi dah semua orang balik raya, memang boleh bawa gaduh!

2. Elakkan duduk terlalu lama di rumah yang ramai kanak-kanak..

Alamak, sampul duit raya habis! Aku nak bagi sorang berapa ringgit ni!

Ni benda yang ditakuti oleh sesiapa yang dah bekerja, sediakan duit raya. Betul tak? Jangan salah faham maksud admin, kalau kanak-kanak tu saudara-mara atau anak buah mungkin korang dah prepare duit raya siap-siap.

Tapi ni kanak-kanak yang korang jumpa kat rumah yang korang kunjungi, part paling berbelah bagi bila budak-budak kecil datang bersalaman tanya takde duit raya ke dan masa tu korang pula tak bawa sampul atau takde duit kecil. Boleh berpeluh babe!

3. Berangan kurus masa puasa, belilah saiz baju yang selesa..

Ramai orang selalu berangan yang diorang akan kurus apabila bulan puasa. Yelah kurang makan la katakan.. Selalunya sebab nak pakai baju raya yang cantik dan nak tunjuk bentuk tubuh yang menawan, ramai yang akan beli baju raya kurang satu atau dua inci lebih kecil.

Apa yang korang tau tak apa ialah, benda yang korang buat ni salah, sebab korang tak sedar yang semasa raya korang akan makan dengan jumlah kalori yang banyak dan secara tak langsung berat badan korang akan kembali kepada asal.

Masa ni, korang rasalah baju yang korang pakai tiba-tiba rasa sendat dan boleh menyebabkan korang hilang mood nak beraya.

4. Jangan raya rumah ex-crush. Takut tak move on..

Ni tolonglah jangan buat kalau tak nak merana diri sendiri. Kalau korang dah move on dan masing-masing dah ada pengganti takpelah. Ni korang masih single tapi crush korang dah ada famili mahu makan hati korang.

Tengah happy beraya sebab benda ni je korang terus hilang mood..

5. Banyak jemputan rumah terbuka? Kawal pengambilan makanan korang!

Rumah terbuka dan hari raya merupakan perkara yang saling melengkapi.  Selalunya rumah terbuka ni dibuat seminggu lepas raya. Masa ni korang akan rasakan jemputan rumah terbuka yang berderet terutamanya pada hujung minggu.

Setiap rumah pula hidangkan makanan berat, bila tak makan takut tuan rumah terasa tapi kalau terlebih makan pula buatkan perut tak selesa. So, korang kenalah bijak kawal pengambilan makanan korang supaya korang dapat beraya dengan ceria.

Perut tak selesa? Standby ENO siap-siap, 6 saat je untuk melegakan rasa tak selesa!

Visual iklan ini telah diluluskan oleh MAB. KKLIU 0572/2019

Rasa tidak selesa dan ketidakhadaman selalu terjadi bila korang makan berlebihan. Nak pula masa raya nanti dengan rumah terbuka yang berderet, parah nak prepare perut.

Haa.. Sebab tu korang kena prepare ENO time beraya nanti, ENO ni bertindak lebih cepat berbanding tablet dan cecair untuk melegakan ketidakhadaman asid sebab korang hanya perlu larutkan dalam air dan terus je minum. Mudah kan?

Bila ada ENO ni, kalau makan banyak time rumah terbuka pon tak perlu risau sebab dengan satu bancuhan je, masalah ketidakhadaman asid settle! So, takdelah moody time raya nanti.

Dah nak ke rumah terbuka jangan lupa singgah beli ENO dulu, kalau korang nak dapatkan lebih maklumat tentang ENO ni pergi je ke laman web ENO Malaysia atau Facebook ENO Malaysia.

Selamat Hari Raya Aidilfitri, semoga mood raya korang onzz tanpa gangguan ketidakhadaman perut!

KKLIU: 1128/2019    CHMY/CHENO/0009/19

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×