berita

‘Terima Kasih Sebab Stay Strong Dalam Perut Mami Selama 17 Minggu’ – Wanita Kongsi Kisah Keguguran Sebanyak 5 Kali

July 28th, 2019 | by Amirul Asraf
Kesihatan & Hidup Aktif

Anak memang satu anugerah yang tak ternilai buat pasangan suami isteri apatah lagi setelah setelah sekian lama berusaha. Iyalah rezeki masing-masing, ada yang baru sahaja berkahwin terus dikurniakan cahaya mata namun bagi yang kurang bernasib baik terpaksa menunggu lama.

Menerusi Facebook Nooradila Azuddin, wanita ini menceritakan kisah keguguran yang dialaminya buat kali kelima. Menurutnya, kandungan yang kelima ini merupakan yang paling lama bertahan iaitu selama 17 minggu jika dibandingkan dengan sebelumnya.

5 kali keguguran

1st baby- twin miscarriage ( no heartbeat at 9 weeks)
2nd baby- complete abortion at 6 weeks
3rd baby- complete abortion at 6 weeks
4th baby- ectopic pregnancy ( right salphingectomy done)
5th baby- subchorionic hematoma, no amniotic fluid, cord prolapse. We lost him at exactly 17 weeks.

Allah, Allah, Allah. Berat nak menulis. Bukan tujuan aku nak minta simpati sapa2. Tapi rasa ingin berkongsi supaya insan2 yang senasib dengan kami yang perjalanannya tidak semudah tahu, masih ada yangg diuji dengan ujian yang serupa. Hari ni hari kedua kehilangan anak syurga kami yg ke 5. Hanya sempat aku kandungkan selama 4 bulan 1 minggu which is yang paling lama duduk dalam rahim aku. He is such a fighter. Our baby Muhammad.

Belum ada tanda keguguran

Since the very beginning tau aku pregnant of course ada rasa happy. Tapi rasa risau tu lebih lagi dari segala2nya. Mula dari tahu pregnant memang dah terus follow up. Scan placement sebab takut terjadi ectopic pregnancy lagi (orang yg pernah mengandung luar rahim berisiko untuk terjadi lagi kandungan luar rahim). So lepas dari scan, dari cakap everything okay. Memang sac nampak dalam rahim. Cantik ja. So sis ada sedikit lega.

Start 6 weeks dah ada spotting ( tompok darah) setiap hari. So selepas berbincang dgn matron & sister, alhamdulillah. Mereka bagi aku gunakan cuti rehat. Sampailah minggu ke 8, start bleeding, banyak sangat. Terus ajak husband pergi hospital. Masa tu dalam hati dh redha, maybe baby ni akan gugur jugak. Tapi lepas scan doktor cakap hearbeat ada dan kuat, jalan pun tak buka. Takda langsung tanda2 nak gugur kecuali darah turun dgn banyak. So threatened miscarriage. Doktor bg balik n rest kat rumah with MC.

Dah balik rumah pun still ada bleeding selepas beberapa hari. So kami decide nak try scan kat luar pulak. So kami pergi klinik putra n scan. Doktor ckp mmg ada blood clot( hematoma) dekat cervix. So tu yg menyebabkan aku sentiasa bleeding. Doktor nasihatkan jgn banyak berjalan n kena banyak rehat supaya bleeding x jadi semakin teruk. So hari2 mmg aku stay kt rumah, rehat dan rehat. So keja rumah semua berpindah ke tangan husband aku.

Active bleeding

10th weeks, active bleeding lagi. So aku ke hospital lagi dgn husband. Masa ni mmg dalam sehari 6 pad soaked. Tapi masa scan doktor cakap heartbeat ada dan baby nampak okay. Cuma kalau bleed x berhenti maybe baby akan turun jugak. So diorg bagi chance 50/50 kat aku. Aku pon redha dh masa tu. Admit seminggu, sampai bleeding dh kurang, aku mintak balik. Sambung rest n stress kat rumah.

12th weeks, pergi klinik pakar sbb ada follow up. Masa scan muka doktor pun dah lain. Ada masalah baru pulak iaitu air ketuban takda. Allahu. Dalam hati, dugaan apa pula kali ni. Then doktor bgtau, bila air ketuban takda, susah untuk baby survive. Kemungkinan baby meninggal dalam perut, dan mcm2 lg boleh terjadi. Balik dari follow up mmg emosi aku terganggu. Tapi aku cuba kuatkan diri sbb xnak stresskan diri aku n baby.

15th weeks, follow up pakar lagi. Scan keadaan ttp sama. Even baby still kuat heartbeatnya. Masa ni aku serah segalanya pada Allah. Dan dah redha. Kalau anak ni rezeki aku, dia mampu bertahan, dia akan bertahan. Kalau dia x mampu, hati aku redha sbb aku percaya perancangan Allah lebih baik dari aku.

Scan heartbeat dah tiada

17th weeks, Ikutkan esok ada follow up pakar lagi. Tapi malam tu selepas Maghrib, bila aku pergi toilet, terasa ada something keluar. Bila tgk, Allahu, cord dh keluar sikit. Bgtau husband. Terus kami ke hospital. Dalam kereta aku sempat bgtau husband. Baby kita kemungkinan besar xda. Supaya husband pun bersedia. Actually kami dh bersedia dari awal pregnant lg mcm2 kemungkinan yg akan jadi. So kami tetap tenang dan terima.

Sampai hospital, dari check bukaan, dah sedikit terbuka. Scan heartbeat pun dah xda. Muka doktor berubah bila tgk buku aku. Yala, kehilangan baby ni means kehilangan aku yg kelima. Doktor tanya aku, puan okay x? Baby mmg dah xda, kita tnggu baby keluar sendiri. Kalau x, kita masuk ubat. Masa ni aku pun dh dtg dgn redha. So aku tenang n jawab okay ja kat doktor. Walaupun dalam hati sedih bila terbyg muka husband, muka family, muka family in law yg mmg tunggu baby kami almost 8 tahun kan. Tapi aku pujuk hati aku redha. Allah ada perancangan lebih baik untuk aku.

25 Julai. mulai pukul 3 pagi dah rasa sakit sikit2. Since aku mmg seorg yg selalu sakit senggugut, aku mmg boleh bertahan lagi. Sampai pukul 7 pagi masa round, aku bgtau staff nurse & doktor aku dah start sakit. So doktor kata xpa, nanti kalau x kluar juga kita akan masuk ubat. Aku doa banyak2 dalam hati mntak Allah permudahkan. Sakitnya contraction Allah saja yg tahu. Dalam 10.30 terasa satu contraction yg sgt kuat dan rasa ada something keluar, aku panggil staff nurse. Doktor pun dtg, bgtau aku baby dah keluar, doktor bagi aku tgk baby, Allahuakbar, anak aku cukup sifat lengkap semuanya. Baby boy. Sbb tu aku namakan dia Muhammad.

Suami selesaikan urusan kebumi

Aku dh x sanggup nak tengok lama2. Terus call husband datang uruskan baby. Alhamdulillah Allah mudahkan semua urusan kami. Husband bawa balik baby uruskan, mandikan sendiri dan selesaikan urusan kebumi. Alhamdulillah dipermudahkan, jenazah dikebumikan bersebelahan dengan arwah adik aku yang meninggal pada bulan ramadhan yang lepas. Semoga tenang insan2 kesayangan aku di sana.

Terlalu banyak dugaan yg aku rasa sejak mula mengandung sehingga selesai urusan pengkebumian semalam. Tapi aku sentiasa pujuk hati, ada orang yg dugaan lebih besar dari aku. Husband aku yg sentiasa di sisi selalu ckp benda ni kat aku. Allah uji kita sbb kita yg mampu hadapi. Mungkin kalau org lain alami, depa x mampu. So kita kena terima dugaan ni. Sungguh, apa yg husband aku cakap. Allah uji sbb mampu, Allah bantu aku, bg kekuatan, permudahkan segalanya buat kami. Aku redha dgn sebenar-benar redha. Aku percaya. We will get better in time.

Time will heal us. For the time being, aku rasa aku tak ready nak hadap semua ni sekali lagi. Bukan bermaksud aku menolak rezeki. Tapi aku yg alami hanya aku yg tahu. Actually, aku ramai sgt kawan yg dah kawen lama pun belum ada rezeki untuk ada anak sendiri, so hanya yg pernah mengalami akan faham. Aku doakan rezeki buat kawan2 aku supaya diberi rezeki mengandung, dan dipermudahkan urusan sekiranya mengandung. Aku kalau boleh xnak org lain rasa apa yg aku rasa. 5 kali kehilangan bukan benda yg mudah untuk dihadapi.

Bermain di taman syurga

Dikesempatan ni aku nak ucapkan terima kasih sangat2 pada husband aku, you’re the best husband ever, family aku yg struggle jaga aku, family in law yg menerima aku seadanya, kawan2 yg doakan aku baik2. Aku x mampu nak balas semua doa dan budi baik org pada aku. Aku doakan Allah balas yg baik2 buat semua dan jaga org2 yg aku syg.

To my baby Muhammad, terima kasih sbb hadir dalam hidup mami walaupun seketika. Mami dapat merasa juga mengandung dan melahirkan. Terima kasih sbb stay strong kat dalam untuk 17 minggu walaupun sejak 12 minggu air ketuban Muhammad dh xda. Mami tau Muhammad penat, mami tau Muhammad dah cuba yg terbaik, tapi Allah lebih sayangkan Muhammad. Lebih dari mami n dedi sygkan Muhammad. Bermain di taman syurga ya anak. Tunggu mami n dedi. We love you.

Dah panjang pulak luahan hati aku kan, simpan sini buat kenangan. Walaupon org kata 4 bulan lebih saja usia baby, it means a lot to us. Hanya org yg terdekat sahaja tau betapa strugglenya kami. Buat masa terdekat ni, rasanya kami berdua lah dulu. Makcik bawang tanya kita rilek jelah kan. Sbb diorg x tau apa yg kita alami. Tak semua org perjalanannya mudah. Tapi Allah sentiasa janjikan ganjaran buat orang2 yg sabar. InshaAllah. Semoga asbab dugaan ini terhapus dosa2 kami. Semoga kami terus kuat hadapi dugaan bersama. Amin.

Sumber: Nooradila Azuddin

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Content Champion at Rev Asia Berhad
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.