berita

Terlelap Masa Panaskan Lauk, Diana Amir Cerita Detik Cemas Rumah Hampir Terbakar

June 19th, 2019 | by Azizi Rahman
Kini Trending

Pelakon dan pengacara popular Diana Amir sering kali memuat naik foto dan video telatah anak-anaknya dan perkembangan terbaru dirinya di laman Instagram.

Terbaru, dia memuat naik gambar beserta kisah detik cemas dirinya apabila terlupa untuk memadamkan api ketika memanaskan sup dan menyedari kejadian itu berlaku apabila terjaga dari tidur. Dia turut memesan orang ramai agar tidak terleka sewaktu memasak ataupun sedang memanaskan lauk di dapur.

Hampir bakar rumah sendiri

So what happened was.. I almost burn down the house last night.

Diana nak panaskan sup ayam, and supposedly kena padam api lah kan sebelum naik tido.

My big mistake, I macam “takpe biarkan sekejap panas”, tapi.. keluar je dari dapur I terus lupa I tengah panaskan lauk. I tutup semua lampu macam biasa, angkat Khadija yang dah tido naik atas and put her to bed. Then I trus tido juga.

I terbangun sebab terdengar Khadija buat bunyi. I’ve been a light sleeper since ada baby-baby. So ada bunyi sikit memang I bangun. Pastu I bau something. Mamai-mamai so I macam pelik siapa yang buat bbq. Kejutkan Habib tanya, “awak ada bau pape tak?”. Dia cakap tak.

Then suddenly I teringat pasal sup ayam tu. Terus I lari turun bawah, panggil Habib bagitau dia, asap dah tebal sangat kat bawah. Kat dapur memang dah tak nampak apa. But I tak nampak ada api. Asap Je.

Habib yang masuk dapur, then I don’t know what he did, I lari naik atas sebab Khadija and Khalid dah terbangun nangis cari I. I put them back to sleep. I know it was full of smoke downstairs, but theres no visible fire. So, somehow I lega. Kat bilik atas asap mula masuk slow-slow.

I tutup pintu bilik tido, buka tingkap semua yang ada kat atas. But tak boleh turun bawah sebab sangat-sangat kuat asap dia. Habib is the hero, and I know I can trust him. He releases the smokes by opening all the windows.

Rumah bau asap kuat

This morning bau smoke still kuat. I kena spring clean. Basuh semua benda, semua fabrics, semua pinggan, lap lantai berkali-kali. But above all, I’m grateful, Alhamdulillah diberi peluang kedua untuk kami. Theres a lot of IFs, tapi Allah bagi warning ja. Lain kali penat camana pun check habis-habis semua benda sebelum tidur, make sure everything is safe.

I’m thankful Allah kept my family safe this time. It can never happen again. I promise, in sya Allah I akan selalu alert benda-benda camni. And I hope by sharing this, whoever reading this will make it a life lesson.

In a sec we can lose everything for something so simple. Tutup api. Nak masak tunggu sampai abes. I mean ya we dont have that luxury to always stay in the kitchen and watch our cooking like a hawk because theres so many other things to do. But, dont let that “excuse” get in away of safety.

Sumber: Diana Amir