berita

Tips Beli Rumah Pertama Untuk Pasangan Muda. Korang Yang Baru Kahwin Tu Wajib Baca!

June 21st, 2018 | by Mastura
Indahnya Perkahwinan

Nak beli rumah tapi takut tak cukup bajet? Zaman sekarang ni dengan kos sara hidup yang tinggi, membuatkan ramai orang terutamanya golongan muda malahan yang sudah berkahwin, takut membuat perlaburan untuk membeli sebuah rumah. Kebanyakkannya lebih rela hidup menyewa sahaja.

Tapi korang tahu tak, sebenarnya semua orang mampu untuk memiliki rumah, asalkan korang tahu caranya. Jom kami kongsikan sedikit tips macam mana korang boleh memiliki rumah pada usia muda.

Bajet kewangan korang dan pasangan.

Untuk korang yang baru berkahwin atau bakal berkahwin, korang mesti impikan untuk tinggal di rumah sendiri kan? Yelah, sampai bila korang nak menyewa atau tinggal dengan parents.

Apa kata korang start digging ilmu mengenai pinjaman bank or perlaburan ASB untuk membeli rumah. Sekarang kan, zaman maklumat di hujung jari, korang search je. Ramai pakar dah kongsikan cara untuk membuat pinjaman dan perlaburan. So, nak beli rumah jangan malas membaca ya.

Rancang lifestyle tempat korang nak tinggal.

Ni penting untuk korang yang berkeluarga. Pastikan kawasan tempat korang nak tinggal tu mesra kejiranan. Maksudnya, korang mudah nak kenal dengan jiran sebelah rumah, lepas tu ciri-ciri keselamatan tempat tinggal korang tu macam mana. Ada 24-hours security service, rukun tetangga dan sebagainya.

Yelah, zaman sekarang apa-apa sahaja boleh jadi. So, kenalah cegah daripada mula kan?

Fikirkan masa depan, kalau keluarga dah bertambah.

Hidup berkeluarga ni mula-mula sahaja berdua, dalam masa beberapa tahun korang mungkin akan mempunyai anak. Oleh tu, masa beli rumah pastikan rumah yang korang beli tu sesuai untuk didiami sekeluarga. Ada bilik untuk korang dan pasangan, bilik untuk anak-anak dan ruang yang selesa untuk berkumpul bersama.

Janganlah pula korang beli rumah jenis studio, itu kalau korang nak tinggal berdua sahaja bersama pasangan sesuailah.

Buat dokumentasi.

Ni kesilapan yang selalu dilakukan terutama golongan muda. Korang tak buat dokumentasi. Korang tahu tak dokumentasi ni sangatlah penting. Contohnya, macam dokumen pinjaman korang dan perjanjian jual beli rumah. Dokumentasi ni bukan sekadar surat-menyurat atau sekadar urusan pentadbiran semata-mata.

Malah melibatkan isu undang-undang kontrak dan undang-undang tanah.

So, kalau nak beli rumah nanti, pastikan korang beli daripada pemaju yang terkemuka yang dah established tau, bagi memastikan proses pemilikan rumah korang berjalan dengan lancar.

Site viewing rumah.

Sebelum korang keluarkan duit kepada sesiapa pun, apa kata korang pergi tengok dulu hartanah yang korang minat tu.

Lepas site viewing, balik rumah dulu. Ambil masa 2-3 hari untuk berbincang dengan pasangan, keluarga, rakan yang lebih arif tentang hartanah ni. Tengok online forum sebab kalau ada sesuatu yang tak best, biasanya mesti akan ada orang komplen kat internet. Bila semua tu dah buat dan keputusannya positif, boleh proceed ke step seterusnya.

Mampu beli rumah tapi bajet sikit? Korang boleh miliki rumah di Bandar Seremban 2 hanya dari RM 250 ribu sahaja tau. Wow!

Kini korang boleh miliki kediaman yang mendamaikan, serta menyeronokkan di Bandar Seremban 2! Apalagi yang korang nak fikirkan kalau korang mampu memiliki kediaman sendiri, menepati kehendak korang pulak tu!

Bukan itu saja, korang tau tak Bandar Seremban 2, kini menjadi tumpuan pembeli dari Lembah Klang, kerana fasiliti dan pembangunannya yang terancang dan berkembang pesat.

Nak tau apa lagi yang best berdekatan dengan kawasan Bandar Seremban 2 ni? Ni kami senaraikan:

  • Infrastruktur jalan raya yang bagus
  • Jarak jalan kaki ke Masjid Hussain
  • 2 Taman Rekreasi
    -City-Park seluas 15 ekar

    -Hill Park selas 30 ekar
  • Kompleks sukan awam.
  • 7 buah sekolah 
  • Berdekatan pasaraya AEON, Mydin,NSK dan Tesco
  • Kompleks kerajaan
  • Klinik Kesihatan Seremban 2

Kalau korang nak tahu, Bandar Seremban 2 ni juga merupakan pemenang Anugerah Perbandaran Terancang tau!

Haa.. Korang tak teringin ke tinggal kat sini? Ni kami kongsikan juga, pelan rumah dan tapak projek Bandar Seremban 2 untuk korang. Mana tahu berkenan dekat hati.

 

Korang juga boleh hubungi 1 800 222 456 untuk mengetahui tentang projek perumahan di Bandar Seremban 2 ni. Jangan lupa check it out okay guys.

Most Read Today