berita

Udara Malaysia Paling Tercemar Dunia Kerana Jerebu, Netizen Perli Indonesia ‘Baik Punya’

September 19th, 2019 | by faris
Kini Trending

Astro Awani melaporkan negara yang ‘menjuarai’ satu senarai yang tidak patut dibanggakan, apatah lagi di peringkat dunia. Berikutan dilanda jerebu sejak beberapa minggu lepas, Malaysia kini berada di tempat teratas sebagai senarai negara dengan pencemaran udara tertinggi global.

Pengguna Twitter menggunakan laman sosial itu untuk meluahkan ‘penghargaan’ kepada negara dipercayai punca masalah ini berlaku, negara jiran, Indonesia.

Menteri Alam Sekitar Indonesia kaitkan syarikat Malaysia

Sebelum ini media melaporkan Menteri Alam Sekitar Indonesia, Siti Nurbaya Bakar, mengatakan beberapa kes kebakaran hutan di wilayahnya bermula di ladang digunakan subsidiari syarikat Malaysia. Tambahnya lagi, beberapa kes kebakaran di Indonesia dikesan di ladang kelapa sawit dimiliki sekurang-kurangnya empat subsidiari syarikat Malaysia.

Thanks Indonesia trending

Pengguna Twitter meluahkan rasa tidak berpuas hati dan memerli negara itu dengan ‘berterima kasih’ sehingga topik ‘thanks Indonesia’ (terima kasih Indonesia) trending di Malaysia. Setakat ini topik berkenaan menduduki tempat pertama di laman sosial berkenaan.

‘Bila nak claim?’

Dikaitkan dengan rusuhan di GBK

Sumber: Astro Awani, Berita Harian, Twitter

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×