berita

Video: Kolaborasi Terbaik MonoloQue & Dato’ Siti

September 2nd, 2013 | by Ai
Video Popular

Screen Shot 2013-09-02 at 14.49.26

Walaupun kita dilimpahi dengan lagu-lagu kebangsaan dan patriotik, namun bagaikan tidak sah jika penyanyi dan komposer di Malaysia zaman ini tidak menghasilkan lagu-lagu patriotik alaf baru.

Semalam, MonoloQue telah memuat naik muzik video rasmi untuk sebuah lagu berjudul Tanah Airku Tanah Airmu Jua yang dirakam bersama Dato’ Siti Nurhaliza. Untuk pengetahuan, ini adalah kolaborasi pertama antara Monoloque dan Dato’ Siti.

Walaupun MV itu dimuat naik di YouTube lewat sehari dari tarikh kemerdekaan, namun ianya masih berjaya menarik minat anak-anak muda untuk menghayati erti kemerdekaan melalui muzik dan liriknya yang sangat unik.

Apa yang menariknya, lirik Tanah Airku Tanah Airmu Jua diinspirasikan dari sebuah sajak berjudul Tanahairku oleh Allahyarham Usman Awang.

Screen Shot 2013-09-02 at 14.51.11

Screen Shot 2013-09-02 at 14.38.07

Tambahan lagi, kemerduan suara Dato’ Siti telah menyuntik irama kemelayuan di dalam lagu tersebut. Pendek kata, memang cukup sempurna paduan suara antara Loque dan penyanyi nombor satu negara itu.

Malah, kemunculan beberapa orang selebriti ternama seperti Atilia, Zahiril Adzim, Noh Salleh, Hunny Madu, dan Amir Jahari dilihat sebagai satu tindakan yang bijak untuk memberi kesedaran mengenai kemerdekaan di kalangan belia.

Screen Shot 2013-09-02 at 14.50.34

Bagi yang belum berkesempatan menontonnya, di sini OHBULAN! sertakan MV Tanah Airku Tanah Airmu Jua untuk tontonan anda. Semoga terhibur!

SKIP THIS AD ×