berita

[VIDEO] Nenek Kena ‘Kelentong’, Pelanggan Bagi Sampul Tebal Konon Berisi Duit, Bila Buka Rupanya Kertas!

February 23rd, 2021 | by Shira
Kini Trending

Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Itulah peribahasa yang paling sesuai menggambarkan situasi yang dilalui oleh seorang wanita warga emas ini apabila terpaksa berniaga untuk mencari rezeki. Tetapi tidak sangka ada insan tergamak mengambil kesempatan ‘menipu’ warga emas ini.

Nenek terima sampul

Kisah pilu ini dikongsikan menerusi satu video pendek yang dimuatnaik di akaun TikTok, Visbrila menceritakan pengalamanya apabila dipertemukan dengan seorang wanita warga emas yang dikenali dengan nama nenek Sariyo. Wanita ini dikatakan berhadapan dengan satu dugaan ketika sedang berniaga pinggan mangkuk di kaki lima.

Bercerita lanjut mengenai kisah itu, Sariyo memaklumkan ketika sedang berniaga, dia didatangi oleh sepasang suami isteri menaiki motosikal yang mahu membeli pinggan mangkuk yang dijualnya. Selepas selesai ‘membeli’, pasangan ini menyerahkan satu sampul tebal kepada nenek Sariyo sambil berpesan kepada wanita warga emas ini supaya membuka sampul tersebut selepas mereka beredar. Hal ini kerana, mereka khuatir timbul perasaan iri hati orang sekeliling  yang memerhati.

Dalam sampul adalah kertas

Nenek Sariyo mengakui agak teruja dan menyangka sampul tebal itu berisi sejumlah wang. Tetapi sangkaannya meleset selepas dia membuka sampul itu dan mendapati isinya hanyalah helaian surat khabar yang telah dikoyak-koyakkan. Jelas nenek Sariyo lagi, dia sangat sedih dan terkilan kerana ada insan tergamak menipu dan mempermainkan perasaan orang tua.

Sebelum beredar, gadis ini telah menghulurkan sedikit sumbangan kewangan kepada nenek Sariyo.

Tergamaknya tipu orang tua

@vs.brlbecandaan paling galucu ?? original sound – Marphina

Semoga dimurahkan rezeki

Di ruangan komen, kebanyakan netizen meluahkan rasa terkilan dengan sikap segelintir individu yang tidak menghormati orang tua. Menurut mereka, jika benar individu tersebut mahu bergurau, ini bukanlah caranya kerana tindakan ini sangat tidak bermoral. Perkongsian video ini telah mendapat lebih daripada 1 juta tontonan dan 153.4k tanda suka.

Sumber: vs.brl

SKIP THIS AD ×