berita

[VIDEO] ‘Pergi Melaka Membeli Cincau’ – Wartawan

May 5th, 2021 | by Iera Zahirah
Kini Trending

Semalam, Menteri Kanan (Keselamatan) iaitu Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan prosedur operasi standard (SOP) untuk Aidilfitri yang bakal menjelang tiba.

PKP bakal dilaksanakan

Menerusi pengumuman itu, enam daerah di Selangor bakal menjalani PKP bermula 6 Mei 2021 sehingga 17 Mei 2021 dan larangan rentas daerah turut berkuatkuasa.

Manakala solat sunat Aidilfitri adalah dibenarkan bagi kawasan PKP,PKPB dan juga PKPP. Walau bagaimanapun, solat sunat Aidilfitri di kawasan PKPD adalah tidak dibenarkan.

‘Pergi Melaka membeli cincau’

Ketika sesi soal jawab bersama Menteri Keselamatan, seorang wartawan telah menarik perhatian orang ramai apabila membangkitkan isu rentas negeri oleh golongan tertentu. Jelasnya kerajaan harus lebih tegas mengenai isu ini.

Kita tak mahu lagi rentas negeri melibatkan orang kenamaan, orang terkenal bagi alasan tidak munasabah. Contohnya ke Melaka membeli cincau. Nak ke Pulau Pinang membeli pasembur.

Mungkin Datuk Seri boleh bagi jaminan dan penjelasan yang tegas kepada semua rakyat Malaysia supaya patuh pada SOP dan tiada sesiapa diberi kebenaran untuk rentas negeri.

‘Brother we salute you!!!’

Sumber : neddokhan

SKIP THIS AD ×