berita

Viral Foto Bomba Solat Beralas Baju Kalis Api, 100PLUS Ajak Korang Kongsi Kisah Iktibar

May 21st, 2019 | by Mastura
Shout Out!

Ketika kita berbuka puasa di rumah dengan selesa atau di restoran mewah bersama yang tersayang, kita lupa ada individu yang sedang bertungkus-lumus dalam melakukan tugas dan tanggungjawab seharian mereka. Kadang-kala sampai tak sempat untuk berbuka puasa.

Baru-baru ini viral di media sosial, gambar anggota bomba sedang solat berjemaah beralaskan jaket kalis api di tepi kawasan kebakaran. Gambar itu telah mendapat pelbagai reaksi daripada netizen. Salute la abang bomba!

“Tak sempat tenguk air untuk berbuka”

Menurut salah seorang anggota bomba yang terlibat, dia tak sempat meneguk setitik air pun apabila siren kecemasan berbunyi kerana harus bersiap sedia bersama rakan yang lain untuk ke lokasi kebakaran. Memang nampak betapa komitednya anggota keselamatan menjalankan tugas dan amanah yang diberikan kepada mereka walaupun sedang berpuasa.

Sebenarnya, banyak kisah keikhlasan di sekeliling kita yang boleh dijadikan iktibar. Contohnya, anggota trafik yang mengawal lalu lintas di tengah terik matahari, doktor yang menahan lapar melakukan pembedahan lebih daripada 10 jam atau kanak-kanak yang membantu orang buta melintas jalan.

Kisah ini mungkin korang nampak simple, tapi korang tau tak kisah macam ni lah yang boleh menjadi inspirasi kepada orang lain untuk tak berputus asa dalam kehidupan mereka. Haa.. Sebab tu la sempena bulan Ramadan ni, 100PLUS nak ajak korang untuk sebarkan pesanan ikhlas. Meh kami share macam mana.

Share kisah korang dengan Kempen Seratus Ikhlas..

Senang je nak sertai Kempen Seratus Ikhlas ni, ikut je step kat atas ni okay! Paling penting, pastikan akaun korang tak private. 

Galeri Seratus Ikhlas papar kisah yang dikongsi…

Korang mesti tertanya-tanya macam mana orang lain nak baca kisah yang korang share tu. Haa.. Ada website sempena Kempen Seratus Ikhlas ni. Kat sini korang boleh baca kisah-kisah yang dikongsikan oleh netizen yang lain. Kisah pasal Syafiq Kyle dan Mira Filzah pon ada juga tau!

So, kalau korang ada sebarang kisah keikhlasan, atau ingin melakukan sesuatu yang boleh membantu komuniti korang, kongsikan je dengan 100PLUS, serta Skuad Seratus Ikhlas!

Kekal segar dan Aktifkan Ramadanmu dengan 100PLUS Ramadan ni..

Nak kekal bertenaga sepanjang Ramadan dan melakukan ibadah terawih? Jangan lupa ambil 100PLUS ketika berbuka puasa untuk aktifkan kembali tenaga korang. Barulah segar bertenaga je bila melakukan ibadat.

Untuk tau lebih lanjut tentang Kempen Seratus Ikhlas Setulus 100PLUS, korang klik je kat sini atau pergi ke Facebook rasmi 100PLUS.

Semoga pesanan ikhlas korang boleh memberi inspirasi dan menggalakkan orang ramai untuk beramal dengan ikhlas. Jom sertai Skuad Seratus Ikhlas dan Aktifkan Ramadanmu sambil menyebarkan pesanan korang hari ini!