berita

Wang ‘Lesap’ Terlupa Ambil Di ATM, Lelaki Syukur Hak Dikembalikan Selepas Viral

February 15th, 2020 | by faris
Kini Trending

Gara-gara mahu cepat, seorang lelaki tertinggal duit yang dikeluarkannya dari mesin wang automatik (ATM). Kejadian tersebut berlaku di stesen minyak Petronas berhampiran pasar borong Selayang 14 Februari lalu mendapat perhatian netizen apabila rakaman kamera litar tertutup (CCTV) disebarkan untuk mengesan lelaki pengguna seterusnya ATM tersebut.

Syukur wang dipulangkan

Alhamdulillah syukur. Allah sebaik baik pengatur. Semua yang berlaku hari ini merupakan satu pelajaran yang amat mahal.

Terimakasih kepada semua netizen, Siakap keli, OhBulan dan Instagram. Juga Petronas HQ, orang-orang perseorangan dan group FB dan Wasap. Wartawan China Press dan ramai lagi sungguh sungguh ambil berat dan begitu prihatin.

Lihatlah kuasa viral mampu memecahkan kekusutan.Kuasa viral juga amat ditakuti. Sama ada kita terima yang baik-baik atau sebaliknya nauzubillah.

Berkali-kali minta video dipadamkan

3 Learning point yang saya perolehi daripada kejadian ini ialah:

1.Lebih focus
Apa juga tugasan beri tumpuan sungguh-sungguh, sebesar mana pun masalah kita, letak tepi. Focus dan focus.

2.Berlapang dada memaafkan orang
Tidak berdendam,sentiasa bersangka baik.

3.Ramai orang diluar sana bersama dengan kita bila kita mahukan yang baik-baik. Walaupun tak kenal ada yang nak bantu bagi duit, ada yang suruh buat report polis bagai.

Apapun terima kasih pada adik Danial (beliau mualaf dan memeluk Islam) kerana menyerahkan semula wang tersebut. Pihak majikan beliau mohon maaf. Berkali-kali beliau dan boss nya minta delete video yang tengah viral sekarang. Yang mendapat perhatian dan ditonton lebih 153k view.

Sumber: Ishak Ibrahim

The following two tabs change content below.