berita

Wanita Kongsi Cara DIY Wainscoting, Hanya RM400 Termasuk Cat & Wallpaper

June 18th, 2019 | by Arini Saleh
Make-It-Senang


Salah satu trend terbaru dalam dekorasi rumah pada hari ini adalah wainscoting. Hiasan wainscoting menggunakan panel-panel kayu yang diletakkan di bahagian bawah dinding untuk mencantikkan kawasan kediaman.

Menerusi Kelab Kaki Deko, Nur Fazlinda kongsi cara-cara pasang wainscoting dengan bajet lebih RM400 sahaja. Bajet ini termasuk cat, wallpaper dan kayu untuk wainscoting.

Cara-cara pasang wainscoting

Ni tools yg sy guna. Ukur pakai tali tape je sebab lebih accurate. Tak suka pakai measuring tape sebab susah nk bg straight betul-betul.

Sis guna wainscotting jenis kapur bukan kayu. So kalau korang nak tryla cari kt branch-branch ni.

Ni untuk reference korang nak buat lagu mana dinding uols tu.

Alatan diperlukan

Ok nila jenis batang tu. Ada mcm2 corak n lain harga. Yg ni design paling simple sebatang nk dekat 5 kaki. Kurang 1 inci kot. Sebatang RM5.40.

Ni kalau korang xde tools utk potong 45 degree buat camni je. Ala takkan xtau kan.

Potong macam ni.

Pastu cantumkan tgk ngam x. Selalu sis buat ngam je.

Frame ni ukuran dia 3 kaki x 2. Berapa kaki ntah. Kalau lantai rumah pakai mozek camni senang. Potong je ikut petak tu. Ni pakai 2 batang.

Ni pulak gam utk lekat kapur tu. Kena bancuh ngan air. Takde sukatan. Ikut kata hati je. Agak-agak xcair xkeras tu okla. Untuk filler pon boleh.

Ni gam dia. Beli kt uniplaster tu jugak. 1 bag RM21++

Lekatkan didinding ikut kreativiti

Lepas tu lekat kt dinding. Gam tu kena letak tebal-tebal. Kalau nipis dia cepat kering n cepat jatuh batang tu. Dah lekat tu tekan hujung dgn hujung dlm 10 saat bg dia betul-betul lekat. Pastu nampak x lopong2 tepi tu letak gam yg td tu jgk bancuh pekat2..pastu sapu je kt situ.

Nak bg elok lekat selotep. Ukuran frame dari lantai 5 inci. Ukuran frame dgn border 6 inci.

Ni pulak frame utk tv. Letak atas lantai mozek tgk ngam ke dgn kotak tu.

Ni cat pink belacan. Cat ni recommended sebab dia berkilat n kalau kena conteng ngan anak boleh padam pakai kain basah. Cat pon xde tanggal.

Ni cat putih.

Hasilnya

Nila hasilnya.

Sumber : Kelab Kaki Deko