berita

‘Jangan Solat Macam Anjing’ – Samakan Solat Lelaki & Wanita, Ini Teguran Buat Fynn Jamal

March 15th, 2017 | by Shafika | 67 comments
308K
reads
28.5K
shares
Isu & Kontroversi

fynnjamalsesat

Fynn Jamal atau lebih dikenali sebagai Kok Ping kini makin bergiat aktif dalam dakwah keagamaan. Kalau korang follow dia dari dulu sampai sekarang mesti tahu banyak perubahan Kok Ping ni. Memang lain sungguh, lebih lebih lagi sekarang Kok Ping berimej baru dengan berniqab. Memang salute!

Baru baru ini viral satu video yang dimuat naik turun beliau di laman Facebook. Video itu mendapat pelbagai reaksi orang ramai dan rata ratanya mengecam Kok Ping yang seolah olah memandai mandai mengeluarkan fatwa. Aik fatwa apa ni?

Jangan solat macam anjing

Fynn Jamal telah memuat turun satu video di Facebook miliknya menerangkan tentang solat cara perempuan. Video yang berdurasi selama seminit itu mendapat pelbagai reaksi dari ramai netizen termasuk ustaz-ustaz dan juga mufti.

Di dalam video itu Fynn Jamal mengatakan solat perempuan haruslah sama dengan lelaki. Beliau juga mengeluarkan beberapa fatwa yang mendapat kecaman dari netizen. Terpanggil untuk menjawab spekulasi ini, seorang ilmuan alim dan faqih di laman Facebook menjawab kenyataan dikeluarkan oleh Fynn Jamal ni.

Solat lelaki dan perempuan tiada beza?

tegyra

Disunatkan untuk merapatkan anggota badan ketika rukuk dan sujudtegyra1

Jangan mudah menghukum salahtegyra2

Sumber : Abdul Rahman Dan Zaujah , Syapik Hassan

 

67 Comments

  1. Mesti kecam says:

    Amboi amboi amboi

  2. Gustav says:

    Astaghfirullahalazim..

    Fynn jamal sila taubat nasuha byk2.
    Dah terpesong jauh dia ni. Sesat.
    Someone, mana2 pihak berkuasa sila amik tindakan. Khuatir budak-budak baru nak up percaya dan ikut ajaran sesat dia ni.

    Dah lama org perhati dia ni. Pasal austistic information org share pun dia buat bodoh je, ego, bodoh sombong xbleh terima teguran. Terus bagi justifikasi. Dlm ig siap ada haters group kokpin up post pasal dia, acah acah alim. Kalau lepasni dia bagi justifikasi pasal solat,dia yg betul-org lain salah, pihak jabatan agama islam JAWI sila tangkap dia, bimbang sebar ajaran tak betul.

    Jangan berani main bab-bab agama, buat fatwa sendiri. Orang yang ada kelayakan agama saja, mufti2 dilantik yg ada kuasa pun bermusyawarah..kokpin suka hati kau je ek.

    • ihm says:

      suka suka tuduh org sesat dia ni, dia nak la jugak cakap pasal agama sampai kan apa dia tahu, kalau betul pun dia salah jangan la throw bad word sesatkan org suka hati.

    • nur says:

      Assalamualaikum…
      Pendapat fyn Jamal…ni bukannye tak btulll..
      Die ikut sunnah Rasulullah s.a.w..
      SBB dulu mne Ade nabi dikalangan wanita…
      So conclusionnye…ittiba’ arrasul .s.a.w…

      • aris says:

        jadinya ko nak kata imam mazhab tu pakat tak ikut Nabi ke?
        fynn jamal je yang ikut Nabi?

        gitu ke?

      • Ahmad says:

        Imam mazhab semua salafi. Paling memahami hadis krn hadis mrk paling hampir dgn Nabi ..

        Janganlah ikut org yg selalu mnolak mazhab spt gol wahabi.

      • Pengasasproduk says:

        Wsalam…kak nur, tu muka akak byk jeragat…bwk2la basuh muke sebelum tido ye

    • Jgn tuduh org sesat pls says:

      Nabi Shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda :’ Dan solatlah kalian sebagaimana kalian melihat aku solat ‘ (HR Bukhari)

      Nabi shallallaahu ‘alaihi wa sallam bersabda : “Apabila salah seorang di antara kalian sujud, janganlah membentangkan kedua tangannya seperti anjing membentangkannya. Dan hendaklah ia merapatkan kedua pahanya” (HR Abu Daawud)

    • atik says:

      jgn suka2 buat kesimpulan yg dia ni sebarkan ajaran sesat.. mungkin dia salah.. dan kau siapa pulak utk hukum dia smpai mcm tu sekali.. ntah2 solat kau pon xlengkap 5waktu lepas tu nk ckp org acah2 alim.. siapa kita nk menghukum org..setakat tegir tu boleh lah.. saudara sesama islam patutnya saling tegur menwgur mana yg silap bukan terus menghukum..

      • pjuang hudud says:

        Semua ustaz yg melawn ulama ada seoraang jelas munafik x kira raja,,pm,artiis yg brdakwah tidak lama lagi alan terima balasan undang dunia itu pasti,kita semua hidup di bumi allah tapi melawan ahli sufi dan memuja ertis, kalau nk dpt datuk kena baik dengan bn,biar sekalipun melawan hukum allah,anjing ini akan mati dalm azab kaorang tengoklah aku x kenal sekor.penanyi,mahupun peakon atau peyanyi yang bodo pun artis sekarang nmpk sngat cari perhatian x thu halal haram perumpun pakai susuk mgbah muka yg mcm lembu u ah jadi muka beruk,ingt mmg kau orng manusia tapi perangai mcm beruk.kalau lembu baik boleh buat korban ni mcm beruk

    • Nano says:

      Setuju boleh buat orang lain sesat tolong dalami ilmu agama dari guru yg betul Fynn

    • Wateva says:

      Betul Fynn Jamal. Kita yg tak ikut cara Rasulullah

      • Pengasasproduk says:

        So????whatever je la da ko sibuk nak comment tp kata watever…eeehhhhwatever la ko ni nyah

    • Baleh says:

      Perbezaan solat lelaki dan perempuan
      Soalan
      Adakah ada perbezaan antara cara solat lelaki dan perempuan?

      Jawapan

      1)Mengikut pendapat Syekh Uthaimin,tiada perbezaan cara solat antara lelaki dan perempuan kerana hadith Rasulullah SAW :
      ???? ??? ???????? ????
      Maksudnya: “Sembahyanglah kamu sebagaimana kamu melihat Aku sembahyang”.

      Jadi di sini TIADA PENGKHUSUSAN antara lelaki dan perempuan cara solat iaitu satu cara sahaja sebagaimana solat Rasulullah SAW.

      2)Mengikut pendapat mazhab Syafie terdapat perbezaan antara cara solat lelaki dan perempuan pada lima tempat.Perbezaan ini adalah ijtihad Imam Syafie.Sebagaimana kita ketahui bahawa ijtihad mujtahid juga merupakan salah satu dari sumber hukum.Perbezaan tersebut ialah:

      i)Cara rukuk lelaki dan perempuan berbeza.Di mana kaum lelaki dibuka tangan manakala wanita ditutup.

      ii)Cara sujud : Orang lelaki membuka tangan dan wanita sebaliknya.

      iii)Bacaan kuat pada solat-solat tertentu iaitu subuh,maghrib dan isya’.
      Orang lelaki disunatkan menguatkan bacaan manakala wanita sebaliknya.

      iv)Menegur kesilapan Imam : Orang lelaki menegurnya dengan bertasbih ” ????? ????”.
      Manakala wanita menegurnya dengan menepuk tangan.

      v)Aurat dalam sembahyang:Di mana aurat bagi lelaki adalah antara pusat dan lutut.
      Manakala wanita pula adalah seluruh badan kecuali muka dan dua tapak tangan.

      Wallahu ‘alam.

  3. Salabiah islam says:

    Selama dekat setengah abad hidup di dunia ni.. Baru ni saya dengar Solat utk perempuan tak perlu merapat kan anggota tangan ke badan.. Dari darjah satu tahun tujuh puluhan lagi ustazah yg ajar agama ada menekan kan kaedah solat yang betul utk perempuan. Ada tujuan utk merapatkan anggota tangan ke badan berbeza dengan lelaki …wallahu a’lam

  4. pisa says:

    solat mcm anjing tu ialah bila kita sujud, lengan kita rapat ke lantai/ sejadah..wallahualam..

  5. xXx says:

    “makcik tau tak ? Syurga tu dipenuhi oleh pendosa-pendosa yang bertaubat. Manakala neraka pula dipenuhi oleh orang-orang alim yang munafik.”

    • patah amin says:

      mana ko tau? ko pernah masuk syurga dengan neraka ke? hadith mana yang cakap neraka atau syurga camtu?

      • xXx says:

        kata seorg dr kt cepital tmpohhari..ko “previus la balik”..aku copy & paste jee..suka aku la

    • Aishaa says:

      I really cannot brain this. Who are we nak decide our future dekat akhirat? Pendosa yang bertaubat ke, orang alim yang munafik ke- itu dah kategori menghakimi. Semua manusia tak kiralah siapa tetap perlukan taubat tu. Taubat tu adalah anugerah dari alah swt yang perlu kita pohon setiap detik. Siapa kita nak judge orang tu alim just sebab dia pakai songkok dan cakap buruk pasal banduan tu? Dosa adalah penghubung dmanusia dengan taubat. Dan mengenai pakcik tu, banyak je orang macam tu. Tapi itu sebenarnya orang orang yang cakap lepas ni ditakdirkan untuk menguji kesabaran kita. Pendosa yang bertaubat tu adalah untuk semua orang, kita semua pendosasamada terang terangan atau tersembunyi. Dan kalau dosa dan aib kita ditutupi oleh allah swt, tak usahlah memandai nak bukak pada orang ramai. Orang alim yang munafik, ini pun boleh mewakili semua orang. Siapa kita nak rasa diri kita alim? Simpan amal kita, ianya antara Allah swt dan kita. Sama juga dosa. By judging pakcik tu sebagai orabg alim yang munafik – dah masuk kategori judge. Ini ujian untuk banduan tu dan sesiapa saja yang terdengar ayat pakcik tu. Akhir kata, ni dunia akhir zaman, saya doakan agar mari kita semua sama sama penuhi hari kita dengan amal ibadah( luas maknanya) dan taubat ;( .doakan ya semua yang membaca …..

    • Pengasasproduk says:

      Astagfirullahalazim…kak muka tu byk jeragat dan bintik hitam….tolong poie basuh muka dulu ye

  6. Zachariah says:

    dia ni pasni bukan lagi dikenali sebagai fynn jamal, tapi fuck jamal

  7. wekkkkkkk says:

    nmpk mcm jggal sikit la..mak dan anak..mak berniqap..anak, baju pendek, nmpak, mongel bontot…pakaikn lh tudung..didik ank brtudung la sdari kecil.

    • Aku juga pendosa says:

      ANak die laki kot.apahal pulak nk kena pakaikan tudung.?

      • wekkkkkkk says:

        ni lagi 1, ko pun kat “kot”kn..cuba tgok, rmbut pjg mcm pompuan..
        aku kata “mcm”tu kena la fhm..mcm ko kata “kot”..

        • nah sebijik says:

          Aku x nampak pun ko tulis budak tu mcm pompuan. ko cume tulis “mcm jggal”. Jauh bezanye 2 ayat tu.
          lagi satu, dia punya “kot” tu cume penambah perisa ayat, xde kene mengena dengan ketidakpastian. Tiada keraguan dlm ayat dia yg budak tu laki.

          dah salah xnak ngaku. cube amalkan sikap menerima teguran dgn hati terbuka sikit

          • nh 2 bijik ko says:

            mcm jggl tu mksudnya dia..pkaian mak dia tttup habih, anak tersingkat2 baju..so “janggal lah”..klau girl tutup la jugk..kalau lelaki mcm uoolls kata biaq je la.
            Klau dh kata ” bertudung”..x yah kata ‘ pompuan”…semua org tahu yg bertudung adalah pompuan.
            Tapi ada gk yg menyamar skrg n dlm berpakaian..mcm berniqap tu hari oh bulan ckp, org lelaki cina pakai niqap..apa kes…

            agaknya ada yg x fhm bndigkn “perktaan janggal..tu.

    • Lulu says:

      Nak suruh anak sape bertudung??lain mcm awak ni punya teguran…kalau yer pon xyah la smpai babitkan anak lelaki disuruh bertudung.. -kalau xtau tya…

      • Chibi Maruko Chan & Tamain says:

        semua pun x tahu anak di telo ke bunga…akupun x tau..

        • nah sebijik says:

          kau /= semua.

          aku tau
          lulu tau
          ar razi tau
          Hmm tau
          koke tau
          Orang Melayu tau

          kalau tabiat ko memang memandai je buat andaian bile xtau, aku nasihatkan, silalah berubah.

          -kalau xtau tya…

    • ar razi says:

      anak dia laki lah

    • Hmm says:

      Ank die laki pe jadah nk pakaikn tdg

    • koke says:

      bodoh. Arjuna tu laki la.

    • Orang Melayu says:

      Anak dia laki la. Jadah apa nak pakai tudung.

    • lan says:

      budak lelaki yg belum baligh ni pun nak hentam….

    • Lutfi says:

      Anak dia lelaki perlu ke bertudung? Suka fitnah dari menyelidik?

  8. wan says:

    tk buat langsung lg teruk ….wan

  9. faiz says:

    aku rase dia ni anak buah jamal kot

  10. abg bijak says:

    inilah contoh manusia bodoh perasan bijak
    selama ni tahu togok arak je baru kenal agama dah berlagak perasan cam ustazah

    BETINA BODOH

  11. leman says:

    uqasha jauh lebih cantik dan comel dari betina berlagak ustazah ni

  12. Peace says:

    fyn.. yg solat mcm anjing tu adalah ketika sujud lengan hingga ke siku sama rata dengan lantai atau sejadah… cuba tgk mcm mana anjing duduk.. kaki depan dia rata atas lantai kan…

    org pempuan mesti kepit tangan ke dada masa sujud..
    org lelaki mengepak sikit… beza tu… cer belajar lagi smpi katam… ishhh..

    • Mia says:

      Betul.. itu lah yg saya belajar juga dr kecik kat sekolah.. mak pun ajar mcm tu.. :-)

    • Tak faham aku says:

      1. Anda dah belajar sampai khatam ke?
      2. Belajar dari sekolah, mak pun ajar, ouh itu jelah dalil yang ada?

      Bukan nak back up, tapi terfikir, dah berapa kitab yang anda semua habis kaji ni?

      • Peace says:

        aku tengah belajar lagi ni.. belum katam lagi kitab fiqh imam shafie dgn ustaz bertauliah dari JAKIM.. ^_^

  13. uqashabukansenrose says:

    dia dh deactivate IG, we demand nur affina jamaluddin an apology!!!!!!!!!

  14. HantuRaya91 says:

    ramai lagi rakyat mesia yg jahil..kot ye pon kalu dy salah dr segi tatacara ibadah,does’nt mean dy dah sesat or jatuh kafir..seseorg hanya jatuh kafir bila dy salah akidah which is tak percaya Allah itu satu,atau menduakan atau tak sembah Allah sebaliknya sembah objek or matahari or patung,,sila jgn semudah itu cop org sesat..dy salah bab ibadah je pon…chill guys

    • Wan Lebor says:

      Tak marah kalau salah. Tapi cara tu cara. Mendongak, bagai penuh ilmu di dada. Tertunduk, bila salah bicara. Mungkin la saya sorang je perasan tapi Fynn Jamal ni macam suka tunjuk dia tahu serba serbi. Nak kongsi ilmu boleh, tapi biarlah lurus. Hidup, biar ikut resam padi. Makin berisi, makin tunduk.

  15. pink jamil says:

    ustajah jadian.ginilh.ubah sket pakaian hadiri 2-3kali usrah terus keluar fatwa itu ini…betulkan diri dulu jangan nk pesongkan akidah org lain sebab awak tu berpengaruh

  16. nnti aku tengok curi2 org arab pompuan buat smbhyg says:

    entahla..aku sembahyang je..aku buat je smbayg, kkadang masa smbyhg pun aku lalai..terpikir mcm2 lalu sekelip mata , bila salah aku pun x perasan, hanya Allah je tahu keadaan masa aku smbhyang tu. Nk buat sembhyg kusuk jugk..tapi ada je terbayang mcm2.

    Tapi x apa lah “janji ada buat 2 ke, 3 ke, 4 ke, dn kalau ckup lagi bgus.
    Byk org pompuan smbhyg guna telekug kan..x nampak mcm mana siku tu bila sujud…tapi x pa nnti bila aku pegi putrajaya..nnti aku tgok org2 arab pompuan buat smbyg..slalunya mereka ada yg aku ternmpk tak nk pakai telekung.

    • nnti aku tengok curi2 org arab pompuan buat smbhyg says:

      pas tu..aku komen balik dlam 3 bulan paling lama..hehehuhu

  17. eee says:

    xxxxxxyyyyyyzzzzzzz

  18. duduk diam je kalau tak pandai says:

    baru jadi baik tak semestinya anda sudah bole mengeluarkan hukum. anda bukan ahlinya. nak jadi doktor pun kena belajar 6 tahun atau lebih.

    cukuplah dengan mengajak orang untuk melihat kebesaran Allah. soal hukum jangan pandai-pandai

  19. waw says:

    kalau sakit, jumpa doktor. tapi doktor tu amik bidang seni. nak ke kita dengar cakap dia? harap-harap peminat setia dia tak terikut apa yang dia kata.

  20. dasyat fyn ni says:

    “dakwah tanpa ilmu adalah kebodohan”.

    dasyat. takda ilmu terus nak keluarkan hukum. rosak agama.

    jgn ikut artis mcm sham & wardina sudah. pelik2.

  21. Mohd. Nasir says:

    Saya bukanlah org yg alim dalam 4 mazhab melainkan hanya hamba Allah yang paling hina. Namun saya rasa terpanggil utk merungkaikan sedikit tentang permasalahan ini.
    Kedua dua cara solat itu memang dinyatakan oleh ulamak samada salaf dan khalaf. Ada yang mengatakan ada perbezaan antara lelaki dan perempuan ketika takbiratul ihram, rukuk dan sujud. Disana juga ada ulamak yang mengatakan tidak ada perbezaan.
    Alhafiz aliraqi ketika mentahqiq hadis yang terdapat di dalam kitab imam alghazali ihya ulumiddin dan diterangkan didalam mukhtasarnya bidayatul hidayah serta dinaqal dan diterjemahkan oleh sheikh abdul samad palembani di dalam kitabnya hidayatus salikin fi suluki maslakil muttaqin memang tidak terdapat hadis yg kuat sanadnya pada menyatakan perbezaan solat wanita dan lelaki
    Namun bukan bermaksud hadis itu tidak boleh digunakan bahkan bukannya martabat maudu’. Jadi tidak menjadi masalah utk diamalkan.
    Permasalahan sekarang..cara penyampaian (penerangan) itu mungkin ada kesilapan sehingga berlakunya kekeliruan disini. Janganlah cepat kita menghukum seseorang bahkan lebih baik kita menegur dengan cara yang baik. Islam itu kan indah

  22. Bukan peminat Fynn says:

    Ya Allah Ya Tuhanku, rasanya yg comment di sini sumenye makcik2 /pakcik2 yg gile glamer kot, last2 sibuk comment anak fynn laki la bukan pompuan buatpe nak pakai tudung la hapela…baik korg berhenti menaip benda2 yg mendatangkan dosa …dosa yg ada pun x taubat lg, sibuk nak kata die sesat la hapela…biarla die mencari dan mendalami ilmu lg, utk korang2 ni tolongla bawa2 bertaubat

  23. Sheriff says:

    Fynn jamal.kena belajat agama dari ustaz2 yg sebenarnya…ini fatwa sesat mana yg dia dapat…kesian betul org yg tak tahu hukum.agama dan xde basic agama tetiba dh tua baru nk belajar…terima bulat2 yg sesat

  24. sueina says:

    sebenarnya suka tgk artis berhijrah…tp rata2nya bila berhijrah sampai nampak org lain silap..sedangkan kita baru memahami sesuatu yg mungkin bukan kebiasaan sebelum berhijrah…rasanya dgn ilmu itu baik rujuk kepada pakar..ulamak..bukan berguru dengan buku sbb berguru dgn buku tu lain pemahaman..xsalah share ilmu tp pastikan dulu ape yg dishare tu betul dan jelas..

    • xXx says:

      fynn ni artis ke..apa bkt dia..bkn kh artis tu ada bakt ..kecik ke besq ke bakt jugk namanya..