berita

3 Langkah Mudah Atasi Rambut Kusut

July 24th, 2012 | by Ai
Kini Trending

Rambut merupakan aset penting bagi wanita. Kebanyakan wanita yang memiliki rambut panjang sememangnya tidak akan lari dengan masalah rambut kusut. Lazimnya,  individu yang mengalami rambut kusut sangat terdedah dengan masalah rambut gugur.

Oleh itu, pihak OHBULAN! ingin berkongsi beberapa langkah mudah untuk mengatasi masalah rambut kusut agar rambut anda sentiasa kekal cantik dan terurus sepanjang masa. Berikut merupaka 3 langkah mudah untuk mengatasi masalah rambut kusut :

Perapi Rambut

Secara umumnya, individu yang mengalami masalah rambut kusut adalah berpunca daripada tekstur rambut yang kering. Oleh itu, rambut kusut boleh diatasi dengan penggunaan perapi rambut secara konsistan dan elakkan daripada membilas rambut sehingga bersih apabila menggunakan perapi rambut tersebut. Kesan perapi rambut yang tertinggal pada rambut menjadikan ia mudah diurus dan bebas daripada kusut.

Krim Dandanan Rambut

Bagi individu yang memiliki rambut panjang, sebelum anda melakukan “blow-dry” pada rambut, aplikasikan krim dandanan rambut dari bahagian tengah hingga hujung rambut. Akan tetapi, elakkan aplikasi krim tersebut pada akar rambut dan kulit kepala kerana  ia akan membuatkan rambuat anda berminyak.

Keringkan Rambut Secara Semulajadi

Elakkan daripada mengeringkan rambut dengan menggunakan pengering rambut kerana ia bakal mengundang rambut anda menjadi kering. Oleh itu, seelok-eloknya biarkan rambut anda kering secara semulajadi agar kelembapan rambut kekal sepanjang hari.

Sumber : Planet Stylista 

SKIP THIS AD ×