berita

5 Kartun Legend Yang Bakal Imbau Zaman 90an Korang

March 5th, 2015 | by Ai
Kini Trending

kartun

Zaman kanak-kanak dan kartun memang tak dapat dipisahkan. Hingga kini pun kartun tetap menjadi ‘makanan ruji’ mereka yang bergelar kanak-kanak.

Tapi, hari ni kami nak kongsikan pada korang senarai kartun-kartun legend yang akan buat korang menggamit kenangan masa silam gitew!

Usop Sontorian

Usop_Sontorian_Berkhatan

Sebenarnya, semangat 1 Malaysia dah diterapkan dari dulu lagi. Tak percaya? Cuba tengok Usop Sontorian. Melayu, Cina dan India semua ada.

Usop Sontorian ni, walaupun gigi dia jarang-jarang, ia tetap tak menghalang kami dari melekat depan TV tau!

Setiap minggu ada je topik yang penuh pengajaran. Yang paling tak tahan Singh punya ayat ‘kenapa kamu menketertawakan saya’ Haha. Pakai bedal je apa nak cakap. Tapi, tak apalah asalkan kita faham maksud dia sudahlah ya.

Yokies

yokies

Ini memang favourite kami! Paling kami suka watak Papa Yokies. Cool relax dan yang paling penting sempoi.

Inilah satu-satunya kartun atau animasi lain dari lain sebab hanya menggunakan telur jadi hero. Memang kreatif!

Anak-Anak Sidek

Anak_anak_Sidek_Ikan_membawa_padah

Siapa yang balik dari mengaji terus tercongok depan TV nak tengok Anak-Anak Sidek ni angkat tangan! Kartun yang menceritakan pengalaman hidup anak Pak Sidek dari kecil hinggalah menjadi jaguh badminton dunia.

Bun, Ajib, Alan, Aman, dan Adul adalah watak-watak penting dalam ni. Hmm, kalau korang nak tengok court badminton, bangku, bulu tangkis dengan raket bercakap, jom layan kartun ni lagi kat Youtube.

Keluang Man

Keluang_Man_Episod_11_Badut

Inilah satu-satunya adiwira yang duduk dalam wad pesakit mental. Siap ada member baik nama Tiong Man.

Gila bukan sebarang gila tau! Malam-malam diorang selamatkan dunia dari penjenayah. Tapi, sampai sekarang kami pelik, kenapa diorang balik hospital gila bila selesai menjalankan misi.

Silat Lagenda

index

Kartun ni yang paling kami suka. Terserlah ciri-ciri kepahlawanan Melayu tau. Pahlawan lima bersaudara seperti Tuah, Jebat, Lekir, Lekiu dan Kasturi melawan Mona yang jahat.

Sebenarnya, ada lagi beberapa kartun yang kami tak senaraikan. Saja nak ajak korang berbincang. Kesimpulannya disini, bagi kami kartun zaman 90an memang terbaik. Setuju?

SKIP THIS AD ×