berita

Bakal Rujuk Pakar Terapi Kanak-Kanak, Rihana Oksana Risau Anak Lambat Cakap

July 8th, 2021 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Risau kemahiran komunikasi anak agak lambat, Rihana Oksana Petra bakal meminta bantuan pakar terapi perkembangan kanak-kanak untuk menilai anaknya iaitu Ismail Leon. Menurut Rihana, Leon hanya mampu bercakap satu patah perkataan sahaja dan tidak boleh membina frasa.

Artikel berkaitan: Baru Sambut Ulang Tahun Kelahiran Yang Ke-2, Netizen Puji Ismail Leon Makin Besar Makin Comel!

Artikel berkaitan: Rihana Oksana Bandingkan Wajah Anak Dengan Kerabat Sultan Kelantan

Adakah ini perkara biasa?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Voevodina Oksana (@rihanapetra)

Adakah ini perkara biasa atau sudah tiba waktunya untuk saya bimbang? Kanak-kanak lelaki kebiasaannya akan lebih lambat daripada kanak-kanak perempuan, termasuk bercakap. Namun, setiap kanak-kanak yang berusia dua tahun mampu berkomunikasi menggunakan dua suka kata yang kecil. Saya telah hantar Leon pergi ke sekolah untuk kelas perkembangan dan dia selalu berinteraksi dengan kanak-kanak lain. Tetapi pada masa yang sama, dia hanya bercakap satu perkataan dan tidak membina frasa.

Menurut Rihana, dia telah berjumpa dan mendapatkan nasihat daripada guru yang mengajar anaknya di sekolah. Tambahnya, guru tersebut menasihatinya supaya membawa Leon pergi berjumpa dengan pakar terapi bagi memastikan punca sebenar anaknya lewat bertutur.

Kena rajin berinteraksi

Di ruangan komen, rata-rata netizen memberitahu bahawa perkara tersebut adalah normal bagi seorang kanak-kanak yang berusia dua tahun. Menurut netizen, Rihana perlu berkomunikasi dan berinteraksi dengan anaknya lebih kerap selepas ini.

Sumber: Rihana Oksana

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Content Champion at Rev Asia Berhad
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×