berita

‘Berkali-Kali Dikejarkan Ke Hospital’ – Setahun Hilangkan Diri, Karl Shafek Akui Disantau

October 28th, 2020 | by Amat
Kini Trending

Sudah genap setahun pengacara dan pelakon Karl Shafek menghilangkan diri dari industri hiburan dan tidak muncul di mana-mana kaca televisyen. Karl Shafek menerusi sebuah rancangan bual bicara iaitu Borak Kopitiam baru-baru ini mendedahkan dirinya berdepan dengan masalah kemurungan.

Bertarung dengan kemurungan

Kisah ini dikongsikan Karl Shafek sendiri menerusi laman Instagram miliknya berdasarkan sebuah program temu bual yang menjemputnya. Dia mengakui berdepan dengan tekanan dan kemurungan sejak setahun yang lalu. Tambahnya, disebabkan masalah tersebut dia mula membuat keputusan untuk menyendiri dan tidak keluar untuk bekerja seperti kebiasaan yang dilakukannya sebelum ini.

Selain itu, dia turut mendedahkan punca kemurungan disebabkan oleh perniagaan yang telah ditipu dan disantau oleh seseorang.

Punca sebenarnya juga banyak. Perniagaan saya ditipu, disantau (saya tak pernah cerita hal ini) sehingga saya sakit tak boleh bangun dari katil berbulan-bulan lalu banyak perancangan perniagaan tak menjadi mungkin antara faktor utamanya.

Setahun menjalani rawatan, saya boleh kata saya semakin okay tetapi masih belum 100% seperti dulu. Kualiti hidup saya juga berubah tapi saya redha.

Perniagaan pernah disantau

 

View this post on Instagram

 

Bulan lepas sebenarnya genap setahun saya bertarung dengan masalah kemurungan yang banyak memberikan kesan buruk kepada diri saya. Sejak tahun lepas saya sendiri tak berminat nak bertemu atau berinteraksi dengan sesiapa. Saya juga jadi tak berminat untuk berkerja kerana ruang kerja saya biasanya banyak melibatkan pergaulan, perbincangan yang meletihkan serta memerlukan saya menjadi seorang yang kreatif. Saya lebih selesa menyendiri atau bersama orang yang saya percaya sahaja. Alhamdulillah, saya banyak mengenali siapa yang layak di anggap kawan sejati ketika susah senang dan saya juga bersyukur kerana masih dikelilingi keluarga dan sahabat yang sentiasa mahukan saya bangkit kembali. You know who you are. Yang masih bersama saya hingga sekarang. Jika sebelum ini banyak perkara yang secara mudahnya akan membuatkan anxiety, stress dan emosi saya bercelaru. Terlalu banyak perkara di luar sedar juga turut terjadi. Saya menjadi terlalu fragile sehinggakan mendapat tahu tentang orang lain membunuh pun selalu mempengaruhi saya. Bukan sekali, tapi sehinggakan berkali-kali saya dikejarkan ke hospital. Sekali lagi saya berterima kasih kepada yang sentiasa berada di samping saya pada waktu tersebut. Punca sebenarnya juga banyak. Perniagaan saya ditipu, disantau ( saya tak pernah cerita hal ini ) sehingga saya sakit tak boleh bangun dari katil berbulan-bulan lalu banyak perancangan perniagaan tak menjadi mungkin antara faktor utamanya. Saya masih ingat diketawakan dan dipermainkan orang yang saya anggap sahabat bila mengatahui saya tak sihat. Tak apalah. Allah SWT saja yang membalasnya. Setahun menjalani rawatan, saya boleh kata saya semakin okay tetapi masih belum 100% seperti dulu. Kualiti hidup saya juga berubah tapi saya redha. Mungkin ini perancangan Allah SWT untuk saya. Saya cuma follow the flow. Saya doakan sesiapa yang mengalami masalah seperti saya supaya cepat sembuh dan jangan ada rasa malu untuk meminta bantuan orang sekeliling. Jika anda perasan perubahan pada rakan atau ahli keluarga juga, tolonglah cepat berikan pertolongan. Kalau mahu pendapat just DM me anytime. Insyaallah saya cuba bantu. Bukan nak jadi hero, tapi saya tau seksa depresi itu.

A post shared by • ???? ?????? ??????? • (@karlshafek) on

Sumber: Karl Shafek

SKIP THIS AD ×