berita

Diundang Jadi Tetamu ‘Shooting’ Program TV3, Seram Sejuk Bila Wanita Ini Panggil ‘Rakan’ Halusinasi

January 5th, 2022 | by Hariz
Kini Trending

Elhaslina, seorang pesakit Major Depressive Disorder with Pyschsosis dan Borderline Personality Disorder, mengaku mempunyai seorang ‘rakan’ bernama Amanda, yang orang lain tidak nampak.

Ketika menjalani penggambaran di set TV3 untuk rancangan Nona, El hampir muntah ketika sedang cuba berbual dengan Amanda.

Tekanan berlebihan dan genetik punca halusinasi

Foto: Tiktok @elhaslina_

El menerusi beberapa perkongsian video di akaun Tiktok miliknya, @elhaslina_ menceritakan yang dia mengalami gangguan halusinasi yang teruk akibat kesan sampingan depresi, tekanan yang tinggi, serta genetik.

Selain halusinasi, wanita tersebut juga mudah berubah personaliti, mengalami serangan histeria, serta mula bercakap dengan Amanda sekiranya berada di dalam tekanan.

Menurutnya, beberapa saudaranya yang lain juga menghadapi masalah yang sama.

Punca halusinasi yang El hadapi sekarang disebabkan depresi, boleh jadi genetik dan over stress.

Family El memang akan elak daripada buat El stres sebab kalau El stres automatik EI akan jadi lain, kadang histeria, kadang bercakap dengan Amanda.

Ada juga beberapa saudara El yang ada halusinasi macam ni.

Muka Amanda berubah cantik & hodoh ikut mood El

Foto: Tiktok @elhaslina_

Apabila ditanya tentang rupa rakan yang setia di sisinya, Amanda, El berkata rakan halusinasinya itu wujud dalam rupa seorang budak kecil yang boleh dipegang. Namun rupa sebenar Amanda pula bergantung kepada tahap emosinya.

Amanda boleh menjadi sangat cantik ketika El berada di dalam keadaan yang baik, dan sangat hodoh dan jijik untuk dilihat sekiranya El berada di dalam keadaan yang kurang baik.

Menurutnya lagi, dia sebelum ini boleh melihat Amanda 24 jam, namun disebabkan sudah lali dengan Amanda, dia memilih untuk berdiam, dan meneruskan untuk berubat.

Ikutkan memang 24 jam saya boleh nampak dia tapi El dah lali, sampai dah bosan nak tengok jadi El pilih untuk diam, teruskan berubat dan makan ubat antipyshotic dan antidepressant.

Mulakan lembaran 2022 dengan matikan stigma

Foto: Tiktok @elhaslina_

Terbaru, Elhaslina sempat menzahirkan rasa teruja diberikan peluang menyebarkan kesedaran tentang isu kesihatan mental melalui perkongsian bersama pihak Nona, TV3 di segmen Survival.

Namun, saat pengambaran sedang dijalankan, El mengalami gangguan ketika cuba ‘mengajak’ Amanda duduk bersama-sama di ruangan berkenaan. Menurutnya, Amanda berada di atas lututnya pada permulaan pengambaran, namun enggan berada terlalu lama di set.

El kemudian diserang anxiety sehingga hampir termuntah di set ketika sedang memujuk Amanda.

@elhaslina_

Alhamdulillah, El survived sangat-sangat dengan izin Allah, Allah tolong El masa tengah shoot scenes untuk Nona. #mentalhealthawareness #nonatv3

? Amityville Horror – Scary Halloween Sound Effects – Halloween Sound Effects

Sumber: Tiktok, Kisah Dunia

SKIP THIS AD ×