berita

Elak Makanan Ganggu Usus & 9 Lagi Cara Kurangkan Derita Ekzema, No 2 Paling Penting!

August 2nd, 2019 | by Arini Saleh
Kesihatan & Hidup Aktif

Masalah kulit sensitif iaitu ekzema sering menyebabkan ketidakselesaan pada pesakit. Bahagian tertentu kulit akan menjadi kemerahan, bersisik, kering dan gatal sehingga melecet.

Di Facebook, Dr Norman Norawi memberi penerangan penting mengenai kaitan ekzema dan pemakanan. Yang penting, elakkan pemakanan yang mencetuskan gangguan usus. Check ini!

Ekzema disebabkan makanan

Sekadar gambar hiasan

EKZEMA DAN PEMAKANAN

Ekzema adalah satu keadaan di mana kulit menjadi radang, gatal, kemerahan, pecah dan kasar dan kadangkala terjadinya kulit melepuh dan luka-luka.

Berjuta rakyat Malaysia mengalami masalah ini dan mendapatkan pelbagai jenis rawatan di klinik dan hospital. Ekzema juga di panggil sebagai ‘atopic dermatitis’ yang merupakan jenis ekzema yang paling biasa di alami. Atopic bermaksud ia berkaitan dengan masalah sistem imuniti tubuh atau allergy seperti alahan hidung, asthma dan resdung. Dermatitis bermaksud keradangan kulit.

Kadangkala ekzema yang bermula daripada kanak-kanak akan hilang apabila seseorang meningkat dewasa. Tetapi berlaku juga ekzema yang datang kemudian dalam hidup walaupun asalnya semasa kanak-kanak atau remaja seseorang itu tidak mempunyai ekzema.

Ekzema boleh tercetus oleh sesetengah makanan tertentu seperti kekacang dan susu atau produk tenusu. Ekzema juga boleh tercetus akibat pencemaran udara, asap dan debunga tertentu. Rawatan secara konvensional selalunya memfokuskan kepada mengawal simptom kegatalan dan menghilangkan kesan-kesan ‘lesion’ kepada kulit dan tiada ubat yang di ketahui setakat ini boleh memulihkan sepenuhnya masalah ekzema ini. Ekzema juga tidak berjangkit dan tidaklah merbahaya kepada orang lain. Ubat-ubat yang selalunya di gunakan adalah ubat anti histamin, anti alahan, ubat anti radang seperti steroid yang di sapu dalam bentuk krim atau pil yang di makan.

Daripada aspek pandangan Perubatan Nutritisi (Nutritional Medicine), ekzema adalah satu tanda bahawa tubuh sedang mengalami masalah keradangan akibat ‘gangguan fungsi imuniti’ tubuh yang selalunya berpunca daripada pemakanan, faktor persekitaran dan genetik.

Elakkan makanan ganggu usus

Sekadar gambar hiasan

KAITAN EKZEMA DENGAN KESIHATAN USUS

Usus kita adalah organ imuniti tubuh yang utama dengan penghasilan antibodi dan sistem imuniti tubuh dengan ransangan kepada tisu lymphoid di dinding usus.

Jika pemakanan yang kita makan mengganggu sistem imuniti tubuh dalam usus maka kesannya terjadilah masalah ekzema ini. Akar punca ekzema adalah gangguan sistem imuniti tubuh dalam usus dan tubuh kita memberikan reaksi yang berlebihan (overreacting) kepada sesuatu yang kita makan.

Dua faktor utama yang menyebabkan berlakunya ekzema adalah masalah ‘sindrom ketirisan usus’ (boleh rujuk artikel saya sebelum ini) dan gangguan flora kuman dalam usus (gut dysbiosis).

Berdasarkan dua asas ini maka untuk membantu mengurangkan ekzema dan memulihkannya adalah dengan ‘pemakanan’ maka beberapa kaedah boleh di amalkan iaitu:

1. Elakkan pemakanan yang mencetuskan gangguan usus

Elakkan makanan proses dan karbohidrat halus. Tiga jenis makanan yang sangat penting di elakkan adalah GULA pasir, makanan berasaskan tepung gandum dan susu (dan produk tenusu). Elakkan juga lemak trans seperti marjerin dan krimer. Additif makanan sintetik juga perlu di elakkan.

Gula pasir menyebabkan masalah keradangan usus dan gangguan kepada bakteria baik dalam usus kerana ia menyebabkan masalah persekitaran berasid dalam usus. Gula juga menggalakkan pertumbuhan kulat seperti kandida dalam usus.

Tepung gandum mengandungi protin GLUTEN yang menyebabkan keradangan dan reaksi melampau dinding usus.

Produk susu dan tenusu terutamanya susu lembu komersil mengandungi protin kasein dan boleh menyebabkan masalah keradangan dalam usus.Laktosa dalam susu yang gagal di hadamkan akibat kekurangan enzim ‘lactate dehydrogenase’ menyebabkan kembong iaitu perut rasa ‘bloated’.

Elakkan pengambilan makanan bergula tinggi, makanan proses dan makanan segera dan anda akan saksikan perubahan ketara dalam masa 10 hari.

2. Makan makanan asli

Makan lebih banyak makanan asli seperti ikan liar dan sayur-sayuran dan buah-buahan pelbagai warna. Penggunaan rempah ratus seperti kunyit dan halia boleh membantu mengawal keradangan dalam usus. Pengambilan santan dan minyak kelapa juga amat baik untuk pemulihan usus. Pengambilan minyak sihat seperti minyak zaitun juga amat baik kerana sifat anti keradangannya.

Mengelakkan makanan yang sensitif kepada usus adalah penting dan mengambil nutrisi yang memulihkan semula usus yang rosak adalah sangat penting dan ianya didalam kawalan pesakit sendiri kerana apa yang mereka makan adalah atas kehendak mereka.

Ambil makanan probiotik dan prebiotik

Sekadar gambar hiasan

3. Pengambilan Probiotik

Ambila makanan yang kaya dengan probiotik seperti makanan yang diperam seperti budu, belacan, kimchi, cencalok, tempoyak dan sebagainya. Probiotik juga boleh diambil sebagai suplemen dalam bentuk capsul atau cecair. Memulihkan flora kuman dalam usus adalah amat penting untuk mengurangkan reaksi melampau sistem imuniti yang terganggu dan membangu mengawal masalah berkaitan keradangan kronik seperti asthma, ekzema, rhinitis (alahan hidung) dan sindrom keradangan usus (IBS).

4. Pengambilan Prebiotik

Pengambilan makanan yang kaya dengan prebiotik adalah penting kerana prebiotik adalah makanan kepada kuman probiotik dalam usus. Serat boleh larut dan serat tidak boleh larut akan menjadi prebiotik yang baik kepada usus.
Makanan seperti gam arabik (Al Manna), chia seed, selasih dan sebagainya adalah prebiotik yang baik. Makanan berserat tinggi akan bertindak juga sebagai prebiotik yang utama dalam usus.

5. Pengambilan Enzim Penghadaman tambahan

Pengambilan suplemen enzim tambahan penting untuk seseorang yang mengalami masalah kekurangan enzim penghadaman akibat masalah sindrom ketirisan usus yang teruk dan kronik. Enzim ini akan membantu usus untuk menghadamkan makanan yang di makan dengan lebih baik dan efektif. Ini akan membantu penyerapan nutrien yang optimum untuk memastikan sel-sel tubuh menerima nutrien yang diperlukan.

6. Kawalan Stres

Stres yang melampau akan menggangu pengeluaran asid penghadaman dalam perut dan juga penghasilan enzim dalam usus untuk pengahadaman nutrisi. Stres juga menyebabkan masalah keradangan kronik dalam tubuh dan ini akan menyebabkan masalah ekzema bertambah teruk dan susah di rawat.

Tidur yang cukup

Sekadar gambar hiasan

7. Tidur yang Cukup

Tidur yang tidak cukup akan menyebabkan gangguan sistem tubuh dan meningkatkan keradangan dalam tubuh. Ia boleh menjadikan ekzema bertambah teruk dan sukar di rawat. Dapatkan tidur yang cukup dan merehatkan serta tidur didalam keadaan yang selesa, gelap dan nyenyak.

8. Bersenam dan aktiviti fizikal

Bersenam boleh membantu mengawal masalah ekzema kerana bersenam akan menurunkan paras keradangan dalam sistem tubuh kita. Bersenam juga akan menguatkan sistem imuniti tubuh, meningkatkan pengaliran darah dan menstabilkan hormon. Anda boleh mencuba pelbagai jenis senaman seperti berjalan, berenang, mengangkat beban, yoga, taichi, qi-gong, hiking, mengayuh basikal, seni mempertahankan diri, berkebun dan sebagainya bergantung kepada minat dan kecederungan anda.

9. Suplemen

Pemakanan adalah keutamaan dan suplemen sebagai pemakanan tambahan untuk membantu pemulihan sistem usus anda dan mengurangkan gejala ekzema.
Beberapa suplemen yang baik di ambil untuk membantu pemulihan usus adalah

• Vitamin C
• Vitamin E
• Vitamin D
• Beta Karotin
• Multivitamin – B kompleks
• Minyak Ikan – Omega 3
• Minyak Zaitun Extra Virgin
• Minyak Kelapa dara
• Habbatussauda
• Minyak Evening Primrose
• Curcumin (ekstrak kunyit)
• Gam Arabika (Al Manna)
• Probiotik Capsul
• Enzim Penghadaman (jika perlu)
• Mineral – magnesium, selenium, zink dan sebagainya

10.Krim tanpa steroid

Terdapat juga krim tanpa steroid yang ada di pasaran untuk membantu dalam masalah ekzema yang berasas vitamin seperti vitamin E tocotrienol. Vitamin E tocotrienol ini mempunyai sifat anti keradangan dan juga anti oksidan yang sangat baik untuk membantu mengawal masalah ekzema.

Amalkan gaya hidup sihat dan pemakanan yang menjaga kesihatan usus sebagai asas kepada rawatan dan kehidupan tanpa ekzema yang mengganggu kelestarian hidup seseorang itu.

Dr Norman Mohd Norawi
MBBS (Manipal), MScAARMMA (UCSI)
MNM (ACNEM), FAGE (MAHE)

Rujukan:

1. Silverberg NB, Lee-Wong M, et al. “Diet and atopic dermatitis.” Cutis. 2016; 97(3):227-32.

2. Shokeen D. “Influence of diet in acne vulgaris and atopic dermatitis.” Cutis. 2016; 98(3):E28-9.

3. Castro-Rodriguez JA and Garcia-Marcos L. “What are the effects of a Mediterranean diet on allergies and asthma in children?” Front Pediatr. 2017; 5: 72.

4. Oien T1, Storrø O, Johnsen R. Do early intake of fish and fish oil protect against eczema and doctor-diagnosed asthma at 2 years of age? A cohort study. J Epidemiol Community Health. 2010 Feb;64(2):124-9. doi: 10.1136/jech.2008.084921. Epub 2009 Aug 6.

5. Eczema in children: Can prebiotics or probiotics help prevent it? InformedHealth.org. September 26, 2013; Last Update: February 23, 2017; Next update: 2020. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-.

6. Rather IA, Bajpai VK, Kumar S, Lim J, Paek WK, Park YH. Probiotics and Atopic Dermatitis: An Overview. Front Microbiol. 2016;7:507. Published 2016 Apr 12. doi:10.3389/fmicb.2016.00507

7. Heimbeck I1, Wjst M, Apfelbacher CJ. Low vitamin D serum level is inversely associated with eczema in children and adolescents in Germany. Allergy. 2013 Jul;68(7):906-10. doi: 10.1111/all.12167. Epub 2013 Jun 10.

Sumber : Dr Norman Norawi

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×