berita

‘Hanya Kerana Dia Warga Bangladesh…’ – Wanita Ini Kesal Dengan Layanan Staff Pejabat Pos Terhadap Warga Asing

February 22nd, 2016 | by Ai
Isu & Kontroversi

main pej pos

Isu kemasukan 1.5 juta warga Bangladesh ke Malaysia nyata telah mempengaruhi minda masyarakat kita walaupun sebelum pelaksanaannya. Yang pasti, sikap stereotaip terhadap warga asing semakin menjadi-jadi. Mereka semakin diperlekehkan walaupun dalam perkara-perkara yang tidak relevan.

Tidak puas hati dengan situasi ini, seorang wanita menceritakan pengalamannya berhadapan dengan sikap orang kita yang stereotaip terhadap warga asing melalui status Facebooknya. Warga asing tersebut cuba untuk mengirim wang namun urusannya dihalang oleh staff di bahagian kaunter tersebut. Mengapa agaknya?

“Nak Hantar Wang Western Union, Wife Mahu Bagi Baby”  Screenshot 2016-02-21 13.12.19

Dah Ambil Nombor, Nak Buat Urusan Tapi Terbantut Sebab ‘Passport Tak Boleh Baca’??

pej posScreenshot 2016-02-21 13.12.52

Apa Kena Mengena Permit Kerja Dengan Kiriman Wang??

A person walks out of a Western Union branch in New York July 30, 2013. Western Union Co, the world's largest money-transfer company, reported a 27 percent decline in quarterly profit July 30, 2013 after cutting prices and spending more on its online business to compete with more nimble rivals. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)

Screenshot 2016-02-21 13.13.57

Menolong warga asing tersebut membuat saya gembira. Perasaan ini sama seperti semasa saya di dalam Tenaganita WomensForce, Tenaganita  (Badan NGO yang membela nasib warga asing di Malaysia) sewaktu saya menjalankan bantuan guaman saya. Jika saya tidak berada di sana selama 14 minggu, mungkin saya tidak akan membantu mereka sebentar tadi. Pasti saya juga akan berasa takut untuk berbuat demikian dek kerana stereotaip yang telah tertanam dalam masyarakat kita…

Be Nice To Everyone!

maziah martinScreenshot 2016-02-21 13.14.06

Bekerja di Malaysia merupakan peluang keemasan bagi mereka, sudah tentu mereka akan menerimanya jika ditawarkan. Bukan semua dalam kalangan mereka itu penjenayah.

Sumber: Maziah Martin

SKIP THIS AD ×