berita

Kajian Buktikan Ramai Golongan T20 Guna Wang i-Sinar Untuk Beli Emas

February 5th, 2021 | by Amat
Kini Trending

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebelum ini mengumumkan kelayakan akses pengeluaran wang simpanan melalui Akaun 1 bagi kemudahan rakyat yang terkesan akibat pandemik Covid-19. Oleh demikian, KWSP memperkenalkan program i-Sinar kepada 2 juta ahli yang kehilangan pekerjaan, cuti tanpa gaji dan tiada sumber pendapatan bulanan.

Artikel berkaitan: KWSP Perkenal i-Sinar, Pengeluaran Maksimum Pertama Antara RM4k Hingga RM10k Untuk 2 Juta Ahli

Namun, ada segelintir individu yang berjaya menerima i-Sinar ini menggunakannya untuk membuat pelaburan dan membeli emas.

Buat pelaburan dan beli emas

Memetik laporan Malaysia Kini, dilaporkan separuh daripada golongan T20 yang memohon program i-Sinar ini merancang untuk membeli emas dan juga membuat pelaburan saham. Golongan kumpulan isi rumah T20 terdiri daripada mereka yang mempunyai pendapatan melebihi RM10,960.

Menurut Pusat Penyelidikan Undian UCSI, golongan T20 adalah dalam kalangan individu yang berusia lingkungan umur 40 hingga 55 tahun.

Selain itu, berdasarkan hasil kajian melibatkan 809 responden di Malaysia mendapati sebanyak 34.9% yang bertujuan menggunakan pengeluaran wang dari i-Sinar itu untuk tujuan pelaburan saham dan membeli emas.

Menariknya pelaburan menjadi satu daripada tujuan pengeluaran i-Sinar terutama golongan T20. Meskipun, dalam keadaan sukar dengan pandemik Covid-19, masih ada yang melihat peluang dan bertindak.

Ada digunakan untuk keperluan lain

UCSI memaklumkan supaya rakyat Malaysia meneliti sama ada mereka mempunyai komitmen yang tinggi dan cukup bersedia berdepan dengan masa-masa sukar seperti sekarang.

Namun bagaimanapun, daripada keseluruhan koresponden hanya 48.6% menggunakankan wang pengeluaran tersebut untuk kegunaan yang memerlukan seperti membeli makanan dan barangan dapur.

Sumber: Malaysia Kini

SKIP THIS AD ×