berita

Kecewa Dengan Teman Lelaki, Wanita Sanggup Buang Anak Baru Lahir Dalam Tong Sampah

January 29th, 2021 | by Shafika
Kini Trending

Seorang ibu yang sepatutnya menjaga dan melindungi anaknya tergamak membuang bayi baru lahir ke dalam tong sampah. Kejadian yang berlaku di China ini diketahui selepas seorang pejalan kaki terdengar tangisan suara bayi dari tong sampah. Wanita itu ditahan selepas polis memeriksa CCTV berhampiran kawasan tersebut.

Buang anak dalam tong sampah

Wanita  berusia 21 tahun, yang dikenali sebagai Li telah ditahan selepas polis berjaya menjejaki beliau di rumahnya. Difahamkan wanita tersebut melahirkan bayi lelaki di dalam asrama kilang di bandar Yuangcheng China pada 17 Disember tahun lalu. Kejadian disedari apabila seorang pejalan kaki mendengar tangisan samar dari tong sampah di tepi jalan sebelum dia mengangkat penutup untuk mencari bayi lelaki di dalam beg plastik. Rakaman CCTV yang diviralkan oleh Polis Yuancheng berjaya menangkap wanita itu dengan bantuan orang ramai.

Dalam rakaman CCTV tersebut, Li yang ketika itu memakai selendang dan skirt panjang dilihat melintasi jalan sebelum melemparkan beg plastik ke dalam tong sampah sekitar jam 9 pagi. Dia berpusing dan kembali ke sebuah motosikal dan meninggalkan tempat kejadian. Bayi lelaki itu kemudian dibawa ke hospital kesihatan ibu dan anak tempatan di mana dia didiagnosis dengan jangkitan saluran pernafasan ringan. Dia ditangkap pada 29 Disember kerana disyaki melakukan pembunuhan secara rela hati.

Ibu teman lelaki jaga

Dalam laporan yang dikeluarkan oleh polis, Li mendakwa dia menjalin hubungan dengan Shi berusia 18 tahun ketika mereka bertemu di Huizhou, di tenggara China, pada bulan Mac tahun lalu. Namun mereka putus selepas dua bulan berhubungan dan Li mendapati dia mengandung. Dia kemudian pindah ke Yuancheng untuk bekerja dan melahirkan seorang anak lelaki pada sekitar jam 7 pagi pada 17 Disember. Dia mengambil keputusan untuk membuang anaknya kerana terlalu kecewa putus cinta.

Li turut mendakwa bahawa dia tidak mahu memberitahu ibu bapanya mengenai kehamilannya dan memutuskan untuk meninggalkan anaknya. Bayi itu ditemui sembilan jam selepas dia membuangnya di tong sampah. Bekas kekasihnya, Shi, dan ibunya datang untuk menjaga bayi yang baru lahir setelah menerima panggilan dari pihak berkuasa sementara Li masih dalam tahanan.

Sumber : DailyStar

SKIP THIS AD ×