berita

Kenali Dr Helmi, Pencetus Idea SELangkah Yang Dibangunkan Cuma Dalam Satu Malam!

June 16th, 2020 | by Wan
Shout Out!

Sekarang jika anda ingin keluar ke pusat membeli-belah, restoran atau tempat awam, anda dikehendaki mengimbas QR code untuk mengesan keberadaan anda. Walaupun kelihatan sedikit rumit, usaha ini dapat membantu kerajaan dalam mengawal penyebaran Covid-19 di Malaysia dalam kalangan masyarakat tempatan.

Bagi penduduk di Selangor, SELangkah boleh dikatakan ‘rakan karib’ buat mereka! Mana tidaknya, SELangkah digunakan secara meluas bertujuaan merekodkan data pengunjung sesuatu tempat. Konsep asas untuk mengautomasi pendaftaran individu yang memasuki sesuatu premis, dengan mudah dan pantas tanpa menggunakan pen dan kertas.

SELangkah memudahkan

Para pengunjung yang ingin memasuki premis diminta untuk mengimbas poster kod QR tersebut, menggunakan fungsi kamera di telefon bimbit, sama ada sebelum memasuki premis ataupun semasa membuat bayaran, bergantung kepada olah atur pemilik premis masing-masing.

Log lawatan pengunjung premis ini akan dikawal selia oleh pentadbiran Kerajaan Negeri, dan diaktifkan oleh pegawai kesihatan awam sekiranya terdapat insiden Covid-19 dilaporkan di premis tersebut (seperti di pasaraya, kedai runcit, pasar borong, dan lain-lain). Melalui inisiatif ini, semua pengunjung ke premis terlibat dapat dikesan dan dihubungi dengan mudah dan pantas.

Idea SELangkah

Dr Helmi Zakariah, sebahagian dari Selangor Task Force untuk Covid-19 adalah yang pertama hadir dengan idea SELangkah setelah pengumuman mengejut Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada 1 Mei lepas. Dr Helmi yang merupakan seorang pengamal perubatan telah bekerja bersama Kementerian Kesihatan sehingga 2017. Sejak itu dia menjalankan usahanya dalam Epidemiology Digital dan telah berada di panel untuk WHO Working Group of AI Application in Outbreak sejak 2019. Beliau kemudian dijemput oleh kerajaan negeri Selangor menyertai task force mereka untuk memerangi pandemik tersebut.

Penyelesaian SELangkah merupakan idea segera setelah kerajaan mengumumkan bahawa mereka akan membuka kembali negara ini pada 4 Mei untuk Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).

Kami telah mempertimbangkan berbagai cara untuk melakukan e-tracing, dari GPS, Bluetooth, hingga ke jaringan telco. Tetapi setelah kami mendengar mengenai PKPP, kami tahu orang ramai akan mulai bergerak, jadi kami perlu mempercepat pengembangan kami.

20 juta log dalam sebulan

Sejak dilancarkan,  sistem SELangkah telah didaftarkan lebih 20 juta log hanya dalam sebulan. Dengan jumlah data yang banyak, SELangkah bergantung pada algoritma pembelajaran mesin untuk menyaring data dan mengenal pasti orang yang terdedah kepada virus COVID-19.

Oleh itu, saya memutuskan untuk kembali kepada perkara asas bagi mendapatkan pendaftaran orang ramai ketika memasuki premis sama seperti ketika anda mengunjungi rakan di kondominium mereka. Satu-satunya perbezaan adalah menjadikannya digital dan lebih cekap, baik untuk pelawat dan pegawai KKM yang akan menjejaki log daftar.

Begitulah bagaimana SELangkah dan teknologi QR kod mudah muncul. Setelah membina sistem sepanjang malam, saya menghantar prototaip kepada kerajaan negeri dan memberitahu mereka itu adalah cara yang mudah dan pantas untuk menjadikan pengesanan murah, senang ditiru, dan boleh diskalakan. Menjelang 5 Mei, sistem ini sudah berjalan dan perniagaan di seluruh Selangor mulai menggunakannya,

Dari lebih dari 20 juta jumlah log, SELangkah telah berjaya mengesan 36 pesakit COVID-19 dan 1.250 individu yang terdedah, yang mungkin terlepas. Sistem ini dapat digunakan ke daerah yang berlainan untuk mengesan individu sebagai contoh, satu daerah di Selangor mempunyai 173 individu yang terdedah.

Menurut Dr Helmi, dengan pengesanan ini, ianya bukan lagi mengenai seberapa besar jumlahnya, tetapi seberapa tepat jumlahnya di antara berjuta data. Mampu mengenal pasti 173 individu dari 20 juta log bukanlah hal yang kecil kerana ianya seperti mencari jarum di tumpukan jerami.

Bagi perniagaan yang ingin melaksanakan SELangkah, yang diperlukan hanyalah tiga langkah mudah.

LANGKAH 1: Pergi ke www.selangkah.my

LANGKAH 2: Cetak kod QR dan paparkan di pintu masuk premis anda

LANGKAH 3: Pastikan pengunjung mengimbas kod QR sebelum masuk

Setiap kali pengunjung mengimbas kod QR, nama, nombor telefon, dan waktu mereka akan didaftarkan ke dalam sistem SELangkah. Sekiranya berlaku kes Covid-19 yang positif, Kementerian Kesihatan akan mengakses log, kemudian memberitahu premis dan individu yang terlibat.

Sumber: Says

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×