berita

Korang Teringin Kamar Tidur Tampak Luas & Eksklusif? Jom Baca Tips Dekor Bilik Tidur Ni!

October 18th, 2018 | by Arini Saleh
Kini Trendy

Memiliki bilik tidur yang selesa dan luas sudah semestinya menjadi idaman semua bukan? Tapi tak semua orang ada ruang bilik tidur yang luas. Lebih-lebih lagi korang yang duduk rumah apartment atau flat, dah tentu ruang bilik terhad.

Saya dah cuba ubah kedudukan perabot dalam bilik tidur, tapi masih nampak sempit. Macam mana nak buat ni?

Nak menghias bilik tidur yang kecil agak mencabar kalau ruang pun terhad. Jangan stress! Admin boleh bantu korang untuk dapatkan bilik tidur idaman masing-masing dengan cara yang simple je! Nak tahu macam mana? Baca tips-tips ni okay!

1. Cat bilik warna lembut atau pastel

Pemilihan warna sebenarnya memainkan peranan untuk menghias bilik. Warna lembut atau pastel boleh memberikan kesan ruang bilik korang lebih luas. Bukan tu je, korang akan rasa tenang dan nyaman je dalam bilik.

Kalau korang rasa all white macam biasa sangat, korang boleh cuba warna-warna pastel seperti baby blue, baby pink, kuning, light grey dan cream. Warna-warna seperti ini boleh membuatkan suasana bilik tidur korang lebih ceria. Kalau nak gabungkan warna gelap pun boleh. Cuma cat kat beberapa bahagian dinding je.

2. Biar terang, jangan kelam

Bilik yang sempit selalunya akan menimbulkan suasa yang gelap dan suram jadi korang kena pastikan cahaya masuk melalui tingkap. Lampu hiasan juga membantu menampakkan bilik korang lebih terang.

Lampu hiasan seperti lampu meja dan lampu dinding boleh buat suasana nampak mewah dan menarik. Nak lagi cantik dan extra, pasanglah fairylights dalam bilik.

3. Beli perabot multi-function, boleh jimat ruang

Korang mungkin memerlukan meja dan sofa tapi dah tentu-tentu tak muat kan untuk nak sumbat dalam bilik sempit. Jadi, apa kata korang beli perabot yang fleksibel, contohnya meja yang boleh lipat, daybed dan sofa bed.

Katil yang ada storage pun bagus jugak sebab boleh simpan barang-barang korang dalam tu instead of beli rak. Dah boleh jimat duit dan ruang!

4. Posisi katil

Biasanya orang akan letakkan katil kat tengah-tengah bilik kan. Untuk korang yang biliknya ruang agak sempit, posisi katil korang boleh letakkan kat bucu bilik untuk menjimatkan ruang.

Sebaiknya korang beli katil bersaiz single supaya ruang yang lain korang boleh guna untuk letak almari atau rak.

5. Ilusi cermin

Salah satu taktik untuk bagi bilik korang nampak luas adalah penggunaan cermin yang besar. Kalau korang letak posisi cermin berhadapan tingkap, ia boleh pantulkan cahaya dari luar untuk buat bilik korang lebih cerah.

6. Pasang wallpaper eksklusif

Tak semestinya kalau bilik korang kecil, korang tak boleh hias bilik korang dengan wallpaper. Korang boleh pasang wallpaper yang warna terang dan berbentuk vertikal supaya ruang bilik tidur nampak lebih luas.

Min harap tips ni membantu korang. Selamat mencuba!

Sumber: WOMForbesFresh Home

SKIP THIS AD ×