berita

Mudahnya Pindahkan Data Daripada Phone Lama Ke HUAWEI nova 7i. Guna Phone Clone Je!

February 22nd, 2020 | by Mastura
Teknologi

Image from Wiser

Melancarkan pra-tempahan telefon pintar mid-range terbarunya pada minggu lalu, HUAWEI nampaknya tidak menang tangan apabila model terbaru nova 7i mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada peminat setia HUAWEI.

Model nova 7i telah berjaya memikat hati pengguna apabila telefon pintar itu tampil dengan binaan dalaman seperti kesan AI yang realistik dan reka bentuk seakan model flagship HUAWEI, nova 7i juga merupakan model dalam siri nova pertama yang dilengkapi dengan 40W HUAWEI SuperCharge.

Memandangkan model HUAWEI nova 7i ni bakal sampai ke tangan pemiliknya tidak lama lagi, HUAWEI Malaysia telah berkongsi cara bagaimana korang boleh pindahkan data daripada telefon lama ke telefon baru korang nova 7i dengan mudah. Memang menjimatkan masa!

Aplikasi Phone Clone bantu mudahkan urusan pindahan data

Ikut step kat bawah ni satu demi satu ya.

Langkah 1: Muat turun aplikasi Phone Clone di AppGallery atau Google Play Store (kedua-dua smartphone)

Langkah 2: Buka aplikasi Phone Clone pada kedua-dua telefon pintar.

Langkah 3: Pasangkan telefon pintar korang dengan mengimbas QR code yang tertera.

Langkah 4: Pilih data yang korang ingin pindahkan seperti senarai kenalan atau Whatsapp.

Langkah 5: Selesai urusan pemindahan data, buka tetapan. HUAWEI nova 7i dan pilih ‘benarkan tetapan set WhatsApp’ & selesai.

Macam mana kalau nak restore WhatsApp je?

Memandangkan WhatsaApp dah jadi medium penting perhubungan di Malaysia, nak pindahkan data mesti leceh kan? Haa.. Ni HUAWEI tunjukkan cara mudah bagaimana korang boleh restore data WhatsApp daripada telefon pintar Android korang ke HUAWEI nova 7i.

Langkah 1: Buka aplikasi WhatsApp pada telefon pintar Android korang.

Langkah 2: Tekan pada titik 3 di bahagian atas aplikasi Whatsapp

Langkah 3: Pilih Tetapan-> Sembang-> Sandaran sembang

Langkah 4: Pilih tidak pada sandaran kepada Google Drive

Langkah 5: Pilih sandaran

Langkah 6: Pergi ke fail ->storan dalaman -> WhatsApp

Langkah 7: Pilih “Database”  dan “Media”

Langkah 8: Mampatkan (compress) fail yang dipilih

Langkah 9: Hantar fail compress  (WhatsApp.zip) ke peranti baru melalui WiFi direct/bluetooth/Huawei share.

Langkah 10: Tekan “Terima” pada peranti baru dan tunggu urusan pemindahan selesai

Langkah 11: Buka tetapan telefon->Aplikasi->WhatsApp->Kebenaran->Penstoran

Langkah 12: Pilih “Benarkan”

Langkah 13: Pergi semula ke Files->pilih storan dalaman->HUAWEI share, pilih fail compress yang dihantar oleh peranti lama (WhatsApp.zip) kemudian ekstrak ke storan dalaman

Langkah 14: Pergi ke storan dalaman->WhatsApp->Database

Langkah 15: Pilih semua fail kecuali “mgstore.db.crypt12″

Langkah 16: Hapuskan fail yang dipilih

Langkah 17: Luncurkan aplikasi WhatsApp dan loh masuk

Langkah 18: Selepas masukkan kod verfikasi tekan “Pulihkan”

Langkah 19: Selesai

HUAWEI nova 7i teman setia untuk bersosial

Pada harga yang berpatutan, RM 1,099 tidak hairanlah telefon pintar mid range HUAWEI nova 7i mendapat perhatian ramai. Manakan tidak, HUAWEI nova 7i dilengkapi dengan kamera utama 48MP, lensa sudut lebar 120 °, kanta makro 2MP, AI depth perception, 40W HUAWEI SuperCharge, Kirin 810, reka bentuk trendy, Algoritma Advanced AI untuk kesan kecantikan yang lebih baik, video  editor AI dan Super Night Selfie 2.0!

Selain tu juga kalau korang nak tau, melalui kajian yang dilakukan oleh pihak HUAWEI, rata-rata rakyat Malaysia menggunakan peranti HUAWEI nova mereka untuk melayari media sosial seperti Facebook, Instagram, Spotify dan WhatsApp. Aplikasi Waze, Google Maps, dompet e-tunai (Maybank MY, Touch N’ Go), e-hailing, dan servis penghantaran makanan turut menjadi aplikasi yang sering digunakan menggunakan model nova ni.

Korang tak perlu risau, dengan nova 7i ni korang masih boleh gunakan aplikasi kegemaran korang, sebab HUAWEI dah pon memastikan kesemua aplikasi ni boleh dimuat turun dan dilayari tanpa sebarang masalah.

Dapatkan kombo peranti HUAWEI terkini dengan ansuran serendah RM4.87* sehari!

Korang tunggu apa lagi? Jangan lepaskan peluang untuk nikmati 0% faedah dan 0% yuran pemprosesan dengan Pelan Ansuran Pakej Together 2020 HUAWEI SMART LIFE sehingga 12 bulan kurang RM5 sehari* atau korang boleh dapatkan beli HUAWEI nova 7i pada harga RM 1,099 je dan korang boleh dapat HUAWEI Band 4 secara PERCUMA!

Tampil dengan 3 warna menawan bersama kemasan metalik pilihan warna Sakura Pink, hitam, dan crush green pastinya sesuai dipadankan mengikut gaya korang. 

HUAWEI nova 7i boleh mula dimiliki mulai 22 Februari 2020 di HUAWEI store berhampiran korang! Kalau korang nak tau lebih lanjut mengenai HUAWEI nova 7i atau pelan ansuran yang ditawarkan, layari je Facebook atau terus ke laman rasmi  HUAWEI sekarang!

The following two tabs change content below.