berita

Pakai Kereta Mewah, Guna Credit Card & Boros Berbelanja Punca Anak Muda Gagal Miliki Rumah

January 24th, 2020 | by Azizi Rahman
Kewangan & Pelaburan

Graduan yang baru mulakan kerjaya pasti seronok apabila tiba hari gaji. Terdapat individu yang berbelanja mewah dengan membeli belah atas alasan memberi ganjaran kepada diri setelah penat sebulan bekerja. Selain itu tidak kurang juga yang pergi makan di restoran mewah sewaktu tiba hari gaji.

Namun, tahukah korang bahawa kegagalan dalam menguruskan kewangan boleh menyebabkan seseorang itu terjerumus ke lembah bebanan hutang? Menerusi Facebook Hash Ashraf berkongsi pegalaman yang membebankan hidupnya angkara gagal menguruskan kewangan sewaktu usia muda. Penyesalannya itu membuatkan dia ingin waktu kembali ke waktu silam agar dapat memperbetulkan keadaan.

Tak fikir langsung untuk menyimpan

Ada suatu yang ingin aku kongsikan pada semua, terutama anak-anak muda lepasan universiti, yang baru dapat kerja dan merasa gaji tinggi. Fikir tentang masa depan, jangan terlalu enjoy dan boros gunakan semua duit gaji dengan shopping benda bukan-bukan termasuk kereta. Ini pengalaman saya, bukan orang lain.

Permulaan, hidup saya cukup mewah, dengan gaji tinggi, saya tak fikir langsung untuk simpan dan beli rumah atau invest dalam apa-apa yang menguntungkan. Saya habiskan dengan beli jenama mahal, LV, Gucci, Zegna, Ferragamo, apa lagi, Coach, MK, Aigner dan macam-macam.

2 kredit kad, 3 buah kereta

Zaman muda, pegang banyak duit, of cause tak fikir apa-apa. Now 2020, umur pon dah tua, still menyewa. Damn!, I felt like I’m the most stupid guy in the world! with my salary in 2012-2019, I can buy a bungalow worth 600k, but I can’t buy anything. Why?

Few stupid things that I do, apply credit card, not one, but two! Buat personal loan, shopping benda-benda mahal, travel luar negara, dan paling teruk, beli kereta. 3 Myvi (buat kereta sewa) dan 1 Honda. Gila kan? Rumah? Mana rumah? I wish I can turn back time. I wish.

Jual kereta selesaikan semua hutang

2015, saya cuba nak beli rumah, tapi loan tak lepas. Sebab apa? Sebab personal loan, credit card, kereta myvi dan lain-lain. Bodoh kan? So what I do after that, beli satu lagi kereta, Honda. Damn! I regret so much. Bodohnya. Dan now, I wish for second time, I wish I can turn back time dan balik ke tahun 2012.

Just a few days before masuk tahun 2020, saya dah berjanji dengan diri saya, I will sell all my cars, not include Honda, mak saya pegang pisau tak bagi saya jual kereta tu. Kemudia buat settlement semua credit card, dan buang credit card tu dan takkan guna dan percaya lagi sesiapa yang cuba nak hasut untuk pakai credit card. It’s totally bulshit! Seterusnya buat full settlement untuk personal loan.

Beli rumah!

Dalam bulan pertama tahun 2020, Alhamdulillah, saya dah jual semua Myvi saya, dan harini saya dah settlekan personal loan dan hutang credit card. Sebelum ini, komitmen saya cecah 5k sebulan, tapi mulai Feb 2020, komitmen saya hanyalah sebuah Honda.

Nasihat saya untuk anak muda:
1) Jangan apply credit card
2) Simpan duit
3) Jangan beli kereta dulu
4) Beli rumah!

Sumber: Hash Ashraf

The following two tabs change content below.

Azizi Rahman

Content Champion at Rev Asia Berhad
Manchester United top 4 season ni, percayalah!