berita

RM3200 Masuk Tong Sampah – ‘Bertimbun’ Insulin Luput Tarikh Dipulangkan, Ahli Farmasi Ini Luah Rasa Geram

December 8th, 2016 | by Arini Saleh
Kini Trending

insulin-header

Jika ke hospital atau klinik kerajaan, rakyat hanya dikenakan cas RM1 untuk mendapatkan rawatan dan pelbagai ubat-ubat untuk menyembuhkan sakit. Namun, tidak sangka ada juga segelintir pesakit yang suka-suka membazirkan ubat yang diberikan.

Seperti yang dikongsi ahli farmasi ini, insulin yang dianggarkan kira-kira RM3200 terpaksa dibuang kerana sudah luput tarikh. Adui sayangnya. Kenapa masih ambil ubat walaupun tau tak pakai & ada bertimbun di rumah?

Dah expired baru pulang ke farmasi

insulin

Ada orang request suruh post.

So pesakit ni dah ambil ubat insulin dari tahun lepas. Apparently dia tak pakai ubat dia, dan tahun ni bila dah expired, baru dia pulang ke farmasi.

Mungkin fridge dia dah takde space nak letak barang, sebab tu baru dia terasa nak pulang. Itupunnn kalaulah betul dia simpan insulin seperti yg sepatutnya – dlm peti sejuk.

Yes, we could’ve done more. Counselled this patient more. Educate him on why insulin is so important for him. Answer his questions regarding his treatment if he has any.

But the bigger question is – kenapa dia tak pernah tanya doktor, nurse, pharmacist yg dia jumpa hampir setiap bulan?

RM3200++ masuk tong sampah

Kenapa masih ambil ubat walaupun tau tak pakai & ada bertimbun di rumah?

Sebab FREE. Sebab dia tak payah bayar untuk ubat. Walau kita dah cetak harga ubat di label, masih tak diendah.

So, berapa total kerugian utk semua insulin ni?

RM3200++. Masuk tong sampah.

Dan pesakit ni, walau betapa sakitnya hati pharmacist yg terima ubat expired dia tadi, masih akan dapat ubat free sampai bila2.

Ini bukan kes terpencil. I ask other pharmacists to share their stories on how many patients don’t appreciate their meds. This kind of patients rob other patients of a chance to get these meds.

Terima kasih banyak2 gomen. Duit tax rakyat Malaysia habis kat rakyat kufur nikmat yg macam ni.

sumber : Izzah Syahmina

SKIP THIS AD ×