berita

Sanggup Bersesak Mandi Air Terjun, Fynn Jamal Tanya Mana ‘Common Sense’ – ‘Kalau Kena PKP Balik Tau Pula Mengamuk’

September 14th, 2021 | by Zulaikha
Isu & Kontroversi

Selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memutuskan Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya beralih kepada Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara bermula Jumaat lepas, air terjun Sungai Pisang diserbu orang ramai untuk beriadah.

Apa yang menjadi topik utama adalah rata-ratanya bersesak sehingga mengabaikan penjarakan sosial.

Mana common sense?

Penyanyi dan selebriti media sosial, Fynn Jamal antara yang bersuara mengenai insiden tersebut. Geram dengan sikap ‘selfish’ yang dilakukan oleh segelintir individu, Fynn menekankan mengenai common sense yang sepatutnya dipupuk dalam diri.

Kata Fynn, dia juga membawa anak-anaknya keluar bersiar namun sangat teliti dalam pemilihan tempat. Tegasnya, dia sanggup bersusah payah mencari pantai yang tidak ramai orang.

Aku malas nak cakap pasal SOP, malas nak cakap benda-benda yang boleh difikir secara common sense tapi just nak mention kadar kematian kanak-kanak berganda tahun ini, jangkitan pada kanak-kanak apatah lagi. Common sense ini patut jadi subjek wajib kat sekolah patutnya.

Aku juga bawa anak-anak aku keluar, tapi lokasi yang kami pergi benar-benar kita pastikan berjarak, berSOP, bersanitasi. Kami tidak membawa ke pusat membeli-belah walau nilai dah lama fasa 3. Masa kami ke hotel, aku kat kaunter, suami standby dengan anak-anak dan terus ke bilik. Tak ada berlegar-legar, tak ada sini sana.

Sama juga ketika kami picnic tepi pantai. Kami telah pergi ke empat pantai yang berbeza, patah balik ulang-alik sampai dapat tempat yang tak ada orang. Kami dah cakap siap-siap, tak ada tempat terus balik rumah.

Ya.. aku tau budak-budak stress. Aku faham. Anak aku OKU yang kau explain macam mana pun, dia nak apa dia nak. Ye.. aku mengerti darab sejuta.

Nak beraktiviti apa pun.. guna common sense. Kalau memang tak logik nak dapatkan penjarakan dan proper SOP.. balik lah.

Keluarkan duit bayar tempat privasi

Dalam pada itu, Fynn mengingatkan walau sudah menerima dos lengkap vaksin ia bukan menjadikan diri kebal daripada virus merbahaya Covid-19.

Fynn juga mencadangkan untuk pergi ke tempat yang privasi dan mahal sekiranya ingin melakukan aktiviti bersama keluarga. Baginya, lebih baik mengeluarkan sejumlah wang untuk keselesaan dan keselamatan daripada nyawa terancam.

Aku tau this would sound agak kejam, tapi kalau betul nak beraktiviti, buat kat tempat private. Bayar mahal sikit tapi baik mahal sekarang dari dibayar dengan nyawa. Kalau rasa belum mampu, takpa sabar dulu. Ye.. nampak tak adil.. Yang ada duit lebih boleh beraktiviti, yang tidak terpaksa bosan di rumah. Aku tau. Aku faham tapi memang tak ada jawapan lain.

Bahaya. Sungguh-sungguh bahaya. Tak berbaloi ni semua. Aduhai. Play by ear and by eyes. Balik kalau jelas nampak ramai. Takkan tak faham-faham lagi. Kang kalau kes naik, kena PKP balik.. tau pulak mengamuk.

Tak faham lah. Serius tak paham. Dah vaksin penuh pun bukannya vaksin tu buat kau kebal. Yang tak vaksin apatah lagi. Penat la.

 

Sumber: Instagram @fynnjamal

SKIP THIS AD ×