berita

“Saya Tengok Benda Haram” – Ditanya Apa Yang Ditonton, Respon Anak Kecil Ini Pasti Buat Anda Terhibur

May 11th, 2017 | by Hanis Aliaa
Isu & Kontroversi

Di zaman yang serba canggih ni anak-anak kita memang banyak terdedah dengan pelbagai perkara. Semuanya bergantung kepada ibu bapa untuk memantau apa yang anak-anak tengok. Bukan apa sebab sekarang ni budak kecil pon ada yang terdedah dengan perkara yang tak elok.

Lelaki ini berkongsi saat di mana dia ditanya soalan oleh seorang anak kecil berusia 7 tahun. Soalan ini membuatkan lututnya menggeletar. Risau ntah apa yang anak kecil ini tonton di usia begini.

Saya tengok ‘benda’ haram.

Jika saya mempunyai masalah dengan menonton perkara-perkara yang haram, bagaimana saya nak berhenti?

Ini adalah yang diajukan kepada Mohammad Elshinawy, seorang pendakwah di New York, Amerika Syarikat. Soalan ini diajukan kepadanya ketika menghadiri sebuah program bersama anak muda Islam.

“Apa yang awak tengok?”

Beberapa hari lalu, belia-belia bertanyakan soalan berkaitan sama ada

1) soalan-soalan yang mereka tidak akan tanya kepada mufti/sheikh, atau

2) kritikan mengenai Islam yang mereka tak dapat nak jawab.

Soalan yang biasa berkaitan percintaan, keraguan mengenai Tuhan, dan homoseksual, semuanya seperti yang dijangkakan.

Saya amat gembira mereka bersifat terbuka, dan ada yang seawal usia 8 tahun jumpa dengan saya secara peribadi selepas sesi terbabit. Ini mengajar saya banyak perkara, seperti kepentingan “tidak menghukum” kepada belia kita, sama ada yang di rumah dan di masjid, dan perlunya ada inisiatif seperti Yaqeen Institut Penyelidikan Islam lakukan. Pertama memastikan mereka mendapatkan jawapan sebelum nasi menjadi bubur, dan yang kedua akan memberikan jawapan yang sesuai buat mereka bila mereka bertanya.

Soalan ini telah diserahkan kepada saya oleh seorang anak kecil yang bertudung dan pemalu. Saya terpaksa palsukan senyuman bila saya baca soalan ni, dan bertanya umurnya. Dia memberitahu saya dia berumur 7 tahun. Lutut saya lembik, dan saya berkata tanpa berfikir, “Boleh awak beritahu saya apa sebenarnya yang awaktonton?” Dia menjawab, “Saya menonton video anak babi.” ?  Semoga Allah memelihara kesuciannya, dan membawa semua belia kita kembali yang telah dicuri oleh masyarakat + kelalaian kita.

Admin gementar baca tadi. Ingatkan apalah yang budak perempuan tu tengok. Adik ni buat lawaklah. Terdekah admin baca jawapan. Moga kita mampu mengawal apa yang anak-anak kita tengok.

Kredit : Mohammad Elshinawy

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×