berita

[VIDEO] ‘Membaca Al-Quran Satu Cara Menenangkan Jiwa’ – Suara PU Riz Buat Ramai Terpegun

January 13th, 2024 | by Zulaikha
Kini Trending

pu riz baca al quran

Suara lunak pendakwah bebas dan selebriti Ustaz Muhammad Haris Mohd Ismail atau PU Riz mencuri perhatian serta dipuji warganet di media sosial.

Artikel Berkaitan: ‘Alhamdulillah, Itu Rezeki Neelofa & Berkat Taat Pada Suami’ – PU Riz

Artikel Berkaitan: [VIDEO] Neelofa Teman PU Riz Main Futsal, Penampilan Tudung Sarung Jadi Bualan Peminat – ‘Comel Macam Budak Sekolah Menengah’

Jangan baca masa sedih saja

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HARIS ISMAIL (@hrisbismail)

Menerusi video yang dimuat naik di Instagram (IG), PU Riz, 29, membaca potongan Surah al-Anbiya ayat 89 hingga 90 beserta maksudnya.

Menurut suami kepada selebriti tersohor, Neelofa, bacaan itu sebagai peringatan buat semua yang mana ketika membaca al-Quran perlu juga mengetahui maksud ayat itu.

Membaca al-Quran satu cara yang boleh menenangkan jiwa. Apabila membacanya, ia boleh menjadi penawar kepada setiap hati yang sedang mengalami kesedihan, keresahan mahupun kekecewaan.

Namun, itu bukanlah bermaksud seseorang hanya perlu membacanya apabila dia dilanda keresahan sahaja, tetapi ia perlu dibaca sepanjang masa. Malah, bacaan itu juga hendaklah difahami.

Disebabkan itu, ulama sering menyebut bahawa satu cara untuk memahami al-Quran adalah dengan membaca beserta maksudnya agar dapat memahami makna yang disampaikan.

Ada juga bertanya, bagaimana kalau hanya membaca tanpa memahami maknanya? Adakah tetap diberi ganjaran pahala?

Dalam perkara ini, kita perlu faham bahawa ganjaran pahala diberikan ke atas bacaan dan huruf yang kita baca.

Bagi manfaat

PU RIZ BACA AL QURAN

Mengenai komen yang memuji kelunakan suaranya, bapa kepada dua cahaya mata menyifatkan itu adalah anugerah Allah selain turut belajar dari segi alunan bacaan al-Quran.

Terima kasih kepada semua yang memberikan komen. Semoga perkongsian saya itu memberi manfaat dan kebaikan buat kita semua.

Diharapkan perkongsian ringkas sebegini membuka satu lagi lembaran baharu yang positif dalam diri kita semua di tahun baharu ini.

Sementara itu, menerusi hantaran lain PU Riz turut berkongsi bacaan daripada Surah an-Nasr ayat 1 hingga 3.

Sumber: Instagram

SKIP THIS AD ×