berita

[VIDEO] ‘Sempat’ Luang Masa Bersama Arwah Ibu Selepas Balik Dari Kampus, Pelajar Sebak Ibu Meninggal Dunia Akibat Covid-19

June 7th, 2021 | by Zulaikha
Kini Trending

Foto: Tangkap layar video

Sebak apabila melihat sebuah video yang dikongsi seorang pengguna TikTok, dikenali sebagai Corn Salad menceritakan kehilangan ibu yang tersayang akibat Covid-19.

Difahamkan, gadis ini merupakan seorang pelajar asasi dan baru sahaja menamatkan pelajarannya dan pulang ke kampung halaman iaitu Sabah setelah mendapat arahan daripada pihak atasan.

‘Selamat jalan Umi’

Foto: Tangkap layar video

Pada mulanya, gadis ini begitu teruja dapat pulang ke kampung seminggu lebih awal dan boleh menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri bersama ahli keluarga yang lain. Bagaimanapun, masa hari raya keempat ibunya mula mengalami demam biasa dan berkeras untuk tidak mahu ke klinik.

Dia mula demam pada raya keempat dan taknak pergi klinik. Pada hari kesepuluh dia demam juga dan kami hantar di ke hospital.

Ujar gadis ini lagi, ibunya ketika itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) dan ahli keluarganya yang lain turut mengadakan bacaan Yassin secara atas talian. Bagaimanapun, atas persuratan takdir ketika hari ketiga majlis bacaan Yassin itu diadakan  kakaknya menerima panggilan daripada pihak hospital memaklumkan ibunya sudah dijemput menghadap Pencipta.

Umi dah tak ada. Memang sakit, terlalu sakit. Pergilah Umi, awak layak mendapat syurga. Adik sayang Umi sangat-sangat.

Apa yang lebih meruntun hati, apabila gadis ini tidak sempat meluangkan masa dengan lebih lama bersama arwah ibunya ketika itu, dan mereka sekeluarga terpaksa menjalani kuarantin kendiri ekoran menjadi kontak rapat.

Menerusi satu video yang lain, gadis ini sempat menjelaskan ibunya merupakan seorang peniaga di pasar dan dia telah membuat ujian saringan setelah ibunya positif dan keputusannya ketika itu adalah negatif. Pada masa yang sama, warganet sempat bertanyakan kepada gadis ini adakah dia menjalani kuarantin kendiri selepas pulang daripada kampus.

Saya tak keluar mana-mana pun. Adik beradik saya sorang pun tak balik. Tapi, mak saya ini berniaga dekat pasar dan banyak terdedah dengan orang ramai. Saya balik 7/5, dia start demam raya keempat iaitu 16/5. Sehingga kini, kami masih tak dapat kenal pasti daripada mana virus itu datang.

Video penuh:

@cornsalad90Selamat jalan umi. Adik love you so much. ##covid19? Hanya Rindu – Andmesh

@cornsalad90Reply to @eijamanja? The One That Got Away – Brielle Von Hugel

Sumber: Corn Salad

SKIP THIS AD ×