berita

Wanita Andartu Ini Di’reject’ Bakal Mertua Atas Alasan Sukar Bagi Anak, Namun Akhirnya…

September 13th, 2015 | by Noraniza
Kini Trending

Screen Shot 2015-09-13 at 10.54.28 AM

Sesungguhnya ajal, maut, pertemuan dan perpisahan terletak di tangan Allah SWT. Wanita ini putus harapan bila bakal mertuanya memutuskan tali pertunangan dengan anaknya semata-mata kerana wanita ini sudah mencecah umur anak dara tua atas alasan sukar memberikan cucu kepadanya.

Namun, Tsina Syafiqah redha dan akhirnya…

Kisah Nyata : Terlewat Nikah

Screen Shot 2015-09-13 at 11.05.15 AM

(gambar hiasan)

Aku telah menamatkan zaman kuliahku dan kini aku seorang wanita yang berkerjaya.
Lamaran pinangan terhadap diriku untuk menikah juga datang tidak putus-putus, tetapi aku merasakan tiada seorang pun yang dapat menarik minatku

Kemudian kesibukan kerja dan cita-citaku membuatkan aku leka dan hanyut dalam duniaku sendiri sehinggalah aku berusia 34 tahun. Ketika itulah baru aku sedar bahawa betapa susahnya lewat bernikah.

Pada suatu hari, datang seorang pemuda meminangku. Usianya tua 2 tahun dariku. Dia berasal dari keluarga yang kurang mampu. Tapi aku ikhlas menerima dirinya seaadanya.

Kami mulai menghitung waktu pernikahan. Dia meminta kepadaku salinan KTP untuk menguruskan surat-surat pernikahan. Aku segera menyerahkan semua yang diperlukan.
Setelah dua hari berlalu, ibunya menghubungiku melalui telepon. Beliau memintaku supaya bertemu secepat mungkin.

Aku segera menemuinya. Tiba-tiba ia mengeluarkan salinan KTPku. Dia bertanya kepadaku apakah tarikh lahirku yang terdapat di KTP itu benar?Aku menjawab: Benar.

Lalu ia berkata: Jadi umurmu sudah mendekati usia 40 tahun?!
Aku menjawab: Usiaku sekarang sebenarnya 34 tahun.
Ibunya berkata lagi: ya, sama saja.
Usiamu sudah lewat 30 tahun. Ertinya kesempatan untuk memiliki anak sudah semakin tipis.
Sementara aku nak sangat menimang cucu.
Dia tidak mahu diam sampai ia mengakhiri proses pinangan antara diriku dengan anaknya. Masa-masa sukar itu berlalu sampai 6 bulan.

Screen Shot 2015-09-13 at 11.06.41 AM

(gambar hiasan)

Akhirnya aku memutuskan untuk pergi melaksanakan ibadah umrah bersama ayahku, supaya aku boleh menyembuhkan kesedihan dan kekecewaanku di Baitullah. Akupun pergi ke Mekah. Aku duduk menangis, berlutut di depan Ka’bah. Aku memohon kepada Allah supaya diberi jalan terbaik.

Setelah selesai solat, aku melihat seorang perempuan membaca al Qur’an dengan suara yang sangat merdu. Aku mendengarnya lagi mengulang-ulangayat:
(???? ??? ???? ???? ?????)
“Dan karunia Allah yang dilimpahkan kepadamu itu sangat besar”. (An Nisa’: 113)

Air mataku menitis dengan derasnya mendengar alunan ayat itu. Tiba-tiba perempuan itu merangkulku ke pangkuannya. Dan ia mulai mengulang-ulang firman Allah:
(????? ????? ??? ?????)
“Dan sungguh, kelak Tuhanmu pasti memberikan karunia-Nya kepadamu, sehingga engkau menjadi puas”. (Adh Dhuha: 5)

Demi Allah, seolah-olah aku baru kali pertama mendengar ayat itu seumur hidupku. Pengaruhnya sangat luar biasa, jiwaku menjadi tenang. Setelah seluruh ibadah umrah selesai, aku kembali ke Cairo. Di pesawat aku duduk di sebelah kiri ayahku, sementara disebelah kanan beliau duduk seorang pemuda. Sesampainya pesawat di bandara, akupun turun.

Di ruang tunggu aku bertemu suami kepada salah seorang sahabatku. Kami bertanya kepadanya, dalam urusan apa ia datang ke bandara? Dia menjawab bahwa ia sedang menunggu kedatangan sahabatnya yang menaiki pesawat yang sama dengan kami naiki.

Hanya beberapa saat, tiba-tiba sahabatnya itu datang. Ternyata ia adalah pemuda yang duduk di kerusi disebelah kanan ayahku tadi. Seterusnya aku berlalu dengan ayahku….. setibanya aku sampai di rumah dan menukar pakaian, sedang berehat, sahabatku yang suaminya tadi kebetulan betemu di bandara menghubungiku.

Terus saja ia menyatakan bahawa sahabat suaminya yang kebetulan menaiki pesawat denganku sangat tertarik kepada diriku. Dia ingin bertemu denganku di rumah temanku itu dimalam itu juga.
Atas alasan,urusan yang baik perlu disegerakan.

Jantungku berdegup sangat kencang akibat kejutan yang tidak pernah aku bayangkan. Lalu aku meminta pendapat kepada ayahku terhadap tawaran suami sahabatku itu. Beliau memberi semangat untuk untuk aku menerima perlawaan tersebut.

Boleh jadi dengan cara itu Allah memberiku jalan keluar. Akhirnya…..aku pun datang ke rumah temanku itu.Setelah beberapa hari selepas kunjungan kerumah itu, pemuda tadi pun datang melamarku secara rasmi.

Hanya satu bulan setengah setelah pertemuan itu kami betul-betul sudah menjadi pasangan suami-istri.
Jantungku betul-betul berdegup kencang dengan pengharapan kebahagiaan. Kehidupan berkeluarga berjalan lancar dengan optimis dan detik-detik kebahagiaan.

Aku mendapatkan seorang suami yang aku impikan. Dia seorang yang sangat baik, penuh cinta, lemah lembut, dermawan, mempunyai akhlak yang subhanallah, ditambah lagi keluarganya yang sangat baik dan terhormat. Namun sudah beberapa bulan berlalu belum juga ada tanda-tanda kehamilan pada diriku.

Perut-Hamil-Tapi-Kosong-Tak-Ada-Janin1-300x206

(gambar hiasan)

Perasaanku mulai diselubungi cemas. Apalagi usiaku waktu itu sudah memasuki 36 tahun.
Aku minta kepada suamiku untuk membawaku supaya melakukan pemeriksaan diri di hospital.
Aku bimbang kalau-kalau aku tidak boleh hamil.

Kami pergi menjalani pemeriksaan dengan seorang doktor yang sudah terkenal dan berpengalaman.
Dia minta kepadaku untuk buat ujian darah. Ketika kami menerima keputusan ujian darah, ia berkata bahawa tidak perlu aku meneruskan pemeriksaan berikutnya, karena hasilnya sudah nyata.
Terus sahaja dia mengucapkan “Tahniah, anda hamil!”

Hari-hari kehamilanku pun berlalu dengan selamat, sekalipun aku mengalami kesusahan yang lebih dari orang biasanya. Mungkin kerana aku hamil di usia yang sudah agak berumur. Sepanjang kehamilanku, aku tidak punya keinginan untuk mengetahui jatina anak yang aku kandung.

Kerana apa pun yang Allah kurniakan kepadaku semua adalah nikmat dan kurniaan-Nya.
Setiap kali aku mengaduk bahawa rasanya kandunganku ini terlalu besar, dokter itu menjawab:
Itu karena kamu hamil di usia lewat 36 tahun.

Seterusnya tibalah hari-hari yang ditunggu, hari saatnya melahirkan. Proses bersalin secara caesar berjalan dengan lancar. Setelah aku sedar, doktor masuk ke bilikku dengan senyuman manis di wajahnya sambil bertanya tentang jenis jatina anak yang aku harapkan.

Aku menjawab bahawa aku hanya mendambakan kurniaan daripada Allah. Tidak penting bagiku jenis jatinanya. Lelaki atau perempuan akan aku sambut dengan ribuan kesyukuran.
Aku dikejutkan dengan pernyataannya: “Bagaimana pendapatmu kalau kamu mendapat Hasan, Husen dan Fatimah sekaligus?

Screen Shot 2015-09-13 at 11.11.28 AM

(gambar hiasan)

Aku tidak paham apa yang ia katakan. Dengan penuh tanda tanya aku bertanya apa yang ia maksudkan?
Lalu ia menjawab sambil menenangkan ku supaya jangan terkejut dan histeria bahawa Allah telah mengurniakan 3 orang anak sekaligus. 2 orang bayi lelaki dan seorang perempuan. Seolah-olah Allah mahu memberiku 3 orang anak sekaligus untuk mengejar ketinggalanku dan lantaran kelewatan umurku.
Sebenarnya doktor itu telah mengetahui bahawa aku mengandung anak kembar 3, tapi dia tidak menyampaikan berita itu kepadaku supaya aku tidak cemas menjalani masa-masa kehamilanku.

Lantas aku menangis sambil mengulang-ulang ayat Allah:
(????? ????? ??? ?????) “Dan sungguh, kelak Tuhanmu pasti memberikan karunia-Nya kepadamu, sehingga engkau menjadi puas”. (Adh Dhuha: 5)
Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman: (????????? ???????? ??????? ????????? ????????????? )
“Dan bersabarlah menunggu ketetapan Tuhanmu, karena sesungguhnya engkau berada dalam pengawasan Kami…” (Ath Thur: 48)

Bacalah ayat ini penuh taddabur dan menghayatinya, teruskan berdoa dengan hati penuh yakin bahawa Allah tidak pernah dan tidak akan pernah membiarkanmu.

 

The following two tabs change content below.

Noraniza

Senior Head Of Sponsored Content, Malay Division at Rev Asia Berhad
People will hate you, rate you, shake you and break you. But how strong you stand is what makes you! :)

SKIP THIS AD ×