berita

30 Tahun Menyepi, Osem Han Kembali Dengan ‘Pilihanku’

June 1st, 2023 | by Shahrin
Kini Trending

Selepas hampir 30 tahun mendiamkan diri dalam dunia seni, penyanyi kelahiran Singapura, Osem Han akhirnya kembali dan memberanikan diri untuk tampil dengan single solo pertama berjudul Pilihanku.

Artikel Berkaitan: Rossa Sedia Tambah 1 Malam Lagi Konsert, Bawa Rizky Febian & Mahalini

Artikel Berkaitan: Konsert D’Masiv Road To The World Tambah 1 Hari Lagi!

‘Pilihanku’

Menurut Osem, sebelum ini percubaan dalam bidang muzik agak mencabar, tambahan pula dia perlu memberi perhatian terhadap kedai gunting rambut yang diusahakan di Singapura, Osem Handsome.

Namun, itu bukan menjadi penghalang untuk dia kembali aktif dan mewarnai semula industri menerusi lagu ciptaan Reyza Hamizan manakala lirik ditulis olehnya sendiri.

Dulu nak ‘survive’ dalam bidang muzik agak mencabar. Saya perlu mencari pendapatan yang boleh menampung kos hidup di Singapura.

Disebabkan itu saya terpaksa melupakan kerjaya nyanyian buat sementara waktu dan mengambil keputusan membuka sebuah kedai gunting rambut.

Barangkali ramai yang akan tertanya-tanya kenapa selepas 30 tahun saya nak kembali aktif dalam bidang ini dan jawapannya sudah tentu saya tiada masalah besar yang perlu saya tanggung sekarang.

Saya sangat bersyukur dengan kehidupan yang saya nikmati hari ini dan kali ini saya ingin kejar semula impian yang sudah lama tertangguh.

Dulu saya bersama sebuah band dan diakui nak mencipta nama dalam bidang seni ini tidak mudah dan nak dapat peluang waktu itu sangat sukar. Jadi saya harap ini adalah waktu terbaik untuk saya kembali dan mengembangkan bakat bukan saja di Singapura tetapi di Malaysia.

Tampil berbeza

Berkongsi lanjut mengenai lagu Pilihanku, Osem berkata, keistimewaan lagu terbabit adalah dia tampil dengan genre yang berbeza.

Memandangkan ini adalah single solo yang pertama, Reyza mahu saya bereksperimentasi dan cuba membawakan genre yang berbeza.

Selain itu, Pilihanku juga dekat dengan jiwa setiap pendengar kerana lagu ini bercerita mengenai diri setiap individu yang mempunyai pelbagai pilihan dalam hidup.

Kalau kita semua dapat putar kembali waktu, sudah pasti kita nak mencipta kejayaan pada zaman muda tapi malangnya setiap daripada kita ada jalan hidup yang berbeza-beza.

Mungkin kehidupan yang saya lalui ini tidak bernasib baik kerana saya tidak dapat peluang yang orang lain terima ketika itu, tapi saya tidak pernah berputus asa untuk terus perjuangkan minat dalam muzik.

Dalam pada itu, Osem turut bercerita mengenai nama Osem Han yang digunakan sebagai nama pentas.

Han ialah nama sebenar saya manakala Osem pula adalah nama bisnes gunting rambut yang usahakan sekarang ini.

Disebabkan ramai kenalan lebih mengenali saya dengan nama Osem, jadi saya kekalkan saja nama itu. Lagipun nama Osem itu saya rasa unik dan sudah sebati dengan saya.

Pilihanku sudah boleh dimuat turun di kesemua pelantar digital termasuk boleh ditonton di YouTube Osem Records. Sehingga kini Pilihanku sudah menerima lebih 183,000 tontonan di aplikasi terbabit.

SKIP THIS AD ×