berita

6 Personaliti & Kebaikan Almarhum Tunku Abdul Jalil Yang Jadi Sanjungan Rakyat. Al-Fatihah…

December 6th, 2015 | by Noraniza
Kini Trending

TUNKU-ABDUL-JALIL 2

Semalam, sekali lagi rakyat Malaysia digemparkan dengan pemergian insan yang amat disanjung peribadinya, Tunku Abdul Jalil Sultan Ibrahim. Menerusi Sinar Harian, Almarhum Tunku Abdul Jalil dikatakan mangkat pada jam 7 malam semalam kerana penyakit kanser hati yang dihidapinya.

Artikel Berkaitan: Tunku Abdul Jalil Sultan Ibrahim Mangkat. Al-Fatihah.

Walaupun pemergiannya ditangisi, segala peribadi mulia dan kebaikannya di dunia ini tetap tersemat di sanubari bukan sahaj rakyat Johor, tetapi seluruh Malaysia. Al-Fatihah.

1. Seorang yang suka bergurau

Bukan sahaja suka bergurau dengan adik beradiknya, malahan Almarhum Tunku Abdul Jalil juga suka menyakat insan sekelilingnya. Termasuklah video Almarhum Tunku mengusik seorang nurse yang menjadi viral di laman sosial.

2. Pencinta Haiwan

Screen Shot 2015-12-05 at 11.06.48 PM

Screen Shot 2015-12-05 at 11.07.50 PM

3. Almarhum Tunku Abdul Jalil Adalah Seorang Inspektor

Screen Shot 2015-12-05 at 11.09.44 PM

Almarhum Tunku Abdul Jalil pernah menjalani kursus latihan kepolisan selama 9 bulan sekali gus bergelar Inspektor pada tahun 2011.

Sumber: Murai.com

4. Mudah Didekati & Peramah

Screen Shot 2015-12-05 at 11.29.46 PM

Screen Shot 2015-12-05 at 11.16.40 PM

Tidak pernah berasa untuk tunjuk hebat dengan status kerabat yang dimilikinya, ternyata Almarhum Tunku Abdul Jalil mengikuti peribadi ayahandanya. Rata-rata individu yang pernah bersua dengannya mengatakan bahawa Almarhum sangat peramah dan mudah didekati.

ct

5. Kerabat Raja Berjiwa Rakyat

tj

Kerap kali mengunjungi pesakit di Hospital Sultan Ismail dan Hospital Sultanah Aminah Johor Bahru, beramah mesra dan bertanya khabar.

Sumber: Murai.com

6. Yayasan Kanser Tunku Laksamana Johor Ditubuhkan

Screen Shot 2015-12-05 at 11.02.59 PM

Tunku Jalil telah membuat pengumuman akan berkongsi kisah susah payahnya kehidupan dalam mengharungi hidup sebagai pesakit kanser.Tunku ingin sekali membantu pesakit-pesakit kanser serta mahu memberi mereka semangat dalam menempuhi dugaan.

“Sudah 1 tahun berlalu semenjak saya disahkan mengidap Kanser. Tidak lama lagi saya akan berkongsi kisah susah payah saya mengharungi hidup sebagai pesakit Kanser. Setelah mengetahui ada ramai pesakit Kanser diluar sana yang melalui pengalaman seperti saya, saya tidak dapat berdiam diri. Saya bercakap bagi pihak anda semua supaya masyarakat dapat memahami apa yang kita lalui serta saya sentiasa di sini untuk menyokong anda semua. Kepada pesakit kanser, ini adalah permulaan pada perjalanan hidup yang indah yang akan mengajar kita erti kehidupan sebenar. SAYA KETEPIKAN GELARAN, PANGKAT, KETURUNAN DAN DARJAT! Kenali diri saya dengan lebih dekat. Akan datang… ?#?TitlesAreManMade ?#?KamiSemuaSamaRata”

Sumber: ERA FM

Screen Shot 2015-12-05 at 11.08.33 PM

The following two tabs change content below.

Noraniza

Senior Head Of Sponsored Content, Malay Division at Rev Asia Berhad
People will hate you, rate you, shake you and break you. But how strong you stand is what makes you! :)

SKIP THIS AD ×