berita

8 Tempat Unik Di Malaysia Yang Perlu Anda Terokai

December 6th, 2018 | by Shafika
Travelogue

Negara Malaysia sememangnya kaya dengan pelbagai sumber flora dan sauna. Sekiranya anda ingin lari dari kesibukan kota, anda perlulah terokai segenap pelusuk keindahan alam yang ada di bumi Malaysia. Apa kata mulakan langkah anda dengan menuju ke destinasi pilihan ini. Jom!

Taman Negara Pahang

Buat pencinta alam semulajadi, masukkan Taman Negara Pahang di dalam bucketlist anda. Dikenali sebagai salah satu daripada hutan hujan tropika tertua menjadikan tempat ini unik dengan caranya tersendiri. The Canopy Walk akan menyajikan anda pemandangan landskap yang menakjubkan.

Disitu juga terdapat jambatan gantung dimana anda boleh melihat pemandangan memukau dari atas. Jadi jangan lepaskan peluang anda untuk berkunjung ke sini.

Taman Negara Gunung Mulu

Sekiranya anda berpeluang menuju ke Borneo Malaysia, jangan lupa singgah ke sini kerana taman negara ini merupakan tapak Warisan Dunia UNESCO. Kecantikan landskap dramatik di sini akan membuatkan anda berasa kagum. Pemandangan sini sangat menakjubkan dikelilingi gaung, puncak karst tinggi, laluan gua, sungai liar, hutan hujan lebat dan di tengahnya merupakan Gunung Mulu.

The Pinnacles adalah satu siri pembentukan batu kapur yang tinggi. dengan laluan curam dan orkid yang jarang berlaku.
Pastikan anda melawat Gua Rua di mana laluan ini akan membawa ke Taman Eden, sebuah lembah tersembunyi dan air terjun yang dikelilingi oleh tebing kapur.

Pulau Sipadan

Selain menerokai keindahan flora, apa kata kali ini anda cuba menerokai dunia Marine. Salah satu tempat paling popular untuk melihat hidupan laut adalah di Pulau Sipadan. Bayangkan orang dari seluruh dunia sering berkunjung ke sini kerana keindahannya yang tiada tandingan.

Dengan kira-kira 13 tapak menyelam utama, Sipadan adalah tempat yang sempurna untuk penyelam yang teruja untuk menemui pelbagai kehidupan laut yang berwarna-warni. Semestinya pengalaman ini tidak akan anda perolehi setiap hati.

The Blue Mansion, George Town

Buat anda kaki swafoto, anda bolehlah jejakkan kaki anda ke George Town. Pastikan anda menerokai Blue Mansion yang indah di Cheong Fat Tze, yang terkenal dengan warna biru yang menarik.

Rumah indah ini dibina pada tahun 1880. Ia mempunyai 220 tingkap dan dikatakan sebagai hadiah dari saudagar kepada isterinya. Rumah ini turut dihiasi dengan jubin lantai yang mengagumkan dan tingkap kaca berwarna yang indah. Ia sememangnya merupakan satu-satunya bangunan unik patut dikunjungi.

Tasik Kenyir

Tasik Kenyir merupakan salah satu tasik tiruan terbesar di Asia Tenggara. Pada pandangan pertama, Tasik Kenyir mungkin kelihatan membosankan tetapi mempunyai seribu keunikan dengan caranya tersendiri. Disini anda boleh melawat air terjun dan juga memancing. Tasik ini merupakan pengalaman yang luar biasa bagi mereka yang sukakan cabaran. Pastikan tempat ini di dalam senarai percutian anda. Pasti berbaloi!

Taman Endau Rompin

Walaupun ramai rakyat Malaysia lmemilih hotel butik dan kafe sebagai aktiviti hujung minggu, masih ada yang suka meluangkan masa menuju ke Taman Negara Endau Rompin. Hutan hujan yang kaya dan hidupan liar tropika boleh diakses dengan mudah dan sangat mengagumkan. Hanya kira-kira 2 jam dari Kuala Lumpur, tempat ini boleh dikatakan hidden gems bagi pencinta alam. Terdapat beberapa air terjun yang besar di Endau Rompin serta beberapa jeram yang menarik jika anda seorang yang berani dan sukakan cabaran. Air sungai yang sejuk juga merupakan terapi terbaik bagi menghilangkan tekanan anda seharian di ibu kota.

Taman Negara Bako

Jika anda berpeluang terbang ke Sarawak, apa kata mulakan perjalanan ke salah satu taman negara Malaysia yang tertua di sini dan saksikan sendiri ketenangan perairan tening di tebing erupsi.

Taman Negara Bako merupakan kawasan yang dipenuhi dengan tumbuhan yang unik serta hidupan liar yang paling berharga di Malaysia. Anda boleh melihat sendiri tumbuhan periuk karnivor dan monyet spesies ekor panjang. Kami yakin pengalaman sebegini hanya dapat dijumpai di sini sahaja!

Hutan Hujan Belum

Melangkah ke tempat ini seolah-olah anda berada di dunia lain kerana hutan hujan ini mempunyai aura tarikannya tersendiri. Bagi pencinta alam semula jadi, Rizab Hutan Hujan Belum menawarkan banyak flora dan fauna yang kebanyakannya tidak disentuh serta tidak ditemui. Jika singgah ke Perak, jangan lupa singgah di sini untuk merasai sendiri pengalaman berada disini.