berita

‘Abah Minta Maaf, Jaga Diri Semua’ – Nota Terakhir Dari Abah Sebelum ‘Ditidurkan’ Akibat Covid-19

November 21st, 2020 | by Arini Saleh
Kini Trending

Di Facebook, seorang wanita iaitu Fika Maira berkongsi pesanan terakhir yang ditinggalkan arwah bapa sebelum meninggal dunia 18 November lalu dipercayai akibat Covid-19. Di atas sekeping kertas, arwah bapanya memohon supaya terus berdoa dan melakukan solat hajat. Tambah menyedihkan apabila arwah sempat memohon maaf dan berpesan supaya semua menjaga diri.

‘Tolong doa & terus solat hajat’

Assalamualaikum wbt. Alhamdulillah alhamdulillah. Selesai sudah semua urusan pengebumian abah pagi tadi. Alhamdulillah sempat sampai dan jadi wakil keluarga tengok abah disimpan walaupun dari jauh. Alhamdulillah semua urusan pun Allah mudahkan. Semoga Allah ampunkan abah, beri kelapangan pada abah, dilepaskan dari siksa kubur, dimasukkan di kalangan orang-orang beriman.

Nota ini yang paling terakhir sekali abah tinggal sebelum abah ditidurkan pada Isnin lepas. I cried everytime. Bagi sesiapa yang mengenali abah, sesiapa yang abah saya berhutang dengannya, mohon direct terus pada saya atau ahli keluarga yang lain. Doakan juga buat ahli keluarga saya yang lain yang masih lagi dirawat dan dipantau di Hospital Ipoh, semoga terus sihat dan selamat dari wabak ini InsyaAllah.

Menurut Fika, dia bersyukur kerana sempat menghadiri majlis pengebumian arwah walaupun hanya mampu melihat dari jauh. Walau bagaimanapun, dia akan menangis setiap kali teringatkan nota pesanan terakhir yang ditinggalkan tersebut.

Covid-19 is not a joke

Covid 19 isn’t a joke guys. Follow SOP dan jaga jarak. Jaga diri, jaga keluarga.

P/S: Btw cuma saya dan suami dan sorang anak menakan sahaja yang tidak dijangkiti. Dan saya bukan penyebab mereka dijangkiti. (Sebab berlegar-legar di ws kata saya punca)

19112020
Khamis
Anak sulung abah.

Memetik laporan NST, dia tidak dibenarkan mengambil nota tersebut kerana dibimbangi dijangkiti virus. Menceritakan dengan lebih lanjut, arwah bapa yang mempunyai masalah buah pinggang disahkan positif Covid-19 pada hari Khamis sebelum dikejarkan ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) untuk rawatan. Sepanjang seminggu mendapatkan rawatan, arwah tidak menunjukkan perkembangan positif sebaliknya semakin membimbangkan.

Sumber: Fika Maira

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×