berita

Adakah Rutin Penjagaan Bahagian Intim Korang Memadai? Boleh Basuh Je Atau Ada Rutin Lain?

April 2nd, 2021 | by Azyan
Kesihatan & Hidup Aktif

Penjagaan bahagian intim merupakan perkara yang dianggap remeh dan tabu untuk dibincangkan. Kebanyakkan wanita malu untuk bertanya apakah langkah yang paling sesuai bagi menjaga bahagian intim.

Bukan itu saja, disebabkan tidak mendapat pendedahan yang sepatutnya, ramai wanita melakukan perkara yang boleh mengakibatkan vulva berasa tidak selesa dan berlakunya iritasi.

Korang mesti tak sangka ada banyak perkara yang boleh menyebabkan vulva menjadi sensitif dan teriritasi. Ada antara perkara-perkara ni, memang orang tak terfikir pun boleh jadi punca dan selalu sangat orang buat!

Basuh & refresh vulva korang dengan betul!

Seperti yang kita tahu, vagina berupaya untuk membersihkan secara sendiri dengan keputihan semula jadi. Tetapi, sebahagian besar zon-V sebenarnya ialah vulva yang meliputi perlindungan labia majora, labia minora, klitoris dan pembukaan faraj.

Jadi walaupun vagina berupaya membersihkan diri sendiri, korang masih perlu membersihkan bahagian vulva sekurang-kurangnya sekali sehari kerana peluh dan keputihan boleh terkumpul di kawasan ini!

Guna pencuci bahagian intim yang betul

Walaupun digalakkan untuk membasuh dan membersihkan bahagian intim, tapi korang tak boleh suka-suka basuh begitu sahaja tau.

Penggunaan pencuci bahagian intim yang salah boleh mengakibatkan bahagian intim sakit dan gatal-gatal. Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, korang perlu memilih pencuci yang telah diuji secara dermatologi dengan PH yang seimbang.

Korang juga dinasihatkan untuk kekal tenang jika terdapat rembesan jernih seperti lendiran berwarna putih tu! Sebab lendiran itu adalah normal dan selalunya ada semasa ovulasi.

Kelebihan memakai pakaian dalam & pantyliner yang sesuai

Pemilihan seluar dalam yang salah boleh menyebabkan bahagian intim tidak ‘bernafas’ dan mengakibatkan ketidakselesaan di bahagian tersebut. Korang digalakkan memilih seluar dalam jenis cotton yang lembut bagi mengurangkan kegeseran.

Selain itu, pemilihan pantyliner yang betul juga boleh memberikan keselesaan maksimum! Pilih size pantyliner yang betul dan mempunyai keluk supaya korang akan rasa lebih selesa untuk menjalankan aktiviti seharian korang!

Pilihan pelembut pakaian

Tidak semua pelembut pakaian sesuai untuk kita. Bila korang guna pelembut pakaian dan menyebabkan bahagian intim korang gatal, tukar pelembut pakaian tersebut serta-merta.

Ini kerana, sesetengah individu mempunyai dermatitis sentuh alergik di mana ianya terjadi apabila kulit bersentuhan dengan bahan-bahan penyebab alahan.

Pilih produk yang hypoallergenic

Kalau korang pernah nampak produk berlabel hypoallergenic, produk tersebut kurang menyebabkan reaksi alergi kepada pengguna berbanding kepada produk lain.

Jadi, korang tak payah risau sangat sebab ia boleh mengurangkan risiko iritasi dan kegatalan!

Tak ada ke produk yang merangkumi semua yang sesuai untuk zon-V?

Ada! Sebab tu admin tulis artikel ni! Untuk menyebarkan PSA mengenai bahagian intim kita dan memberikan solusi yang terbaik untuk korang. Lebih-lebih lagi, wanita yang mempunyai hari yang sibuk dan memenatkan!

Libresse® SensitiV™ produk hypoallergenic, mengandungi 0% alergen biasa, wangian dan pewarna!

Nampak remeh tapi semua ini boleh menjadi masalah besar! Paling tak best bila bahagian intim mengalami iritasi. Korang pun tak selesa nak bekerja, nak berdiri mahupun duduk semunya serba tak kena!

Cubalah Libresse® SensitiV™! Sesuai untuk semua jenis kulit sama ada kulit sensitif atau kulit normal di bahagian intim.

Dengan 0% alergen biasa, tanpa pewangi dan tanpa sebarang pewarna, Libresse® SensitiV™ dapat mengurangkan risiko iritasi di bahagian intim memberikan vulva korang keselesaan yang diperlukan.

Terdapat dalam bentuk pencuci bahagian intim, tisu basah intim, liners & pad!

Produk Libresse® SensitiV™ ada dalam pelbagai jenis tau. Ada liners dan wipes untuk kegunaan harian!

Selain itu, terdapat juga pencuci yang korang boleh gunakan untuk mencuci bahagian intim. Pemilihan produk pencuci yang betul adalah penting tau.

Pastikan memilih produk bahagian intim dengan tahap PH yang seimbang antara 3.5 hingga 4.5. Sebab tulah Libresse® SensitiV™ ni sesuai untuk korang. Terdapat dalam saiz 80ml dan juga 200ml yang korang boleh pilih!

Nak pakai Libresse® SensitiV™ semasa waktu haid? Pun tak ada masalah. Ada semua jenis mengikut keselesaan masing-masing seperti non-wings, wings, night wings, slim night wings dan juga didatangkan dengan saiz dan kelebaran yang berbeza.

Selain itu, korang juga boleh klik dekat sini untuk dapatkan sampel percuma.

Dapatkan Libresse® SensitiV™ di Watsons atau kedai berhampiran korang sekarang!

Ucapkan selamat tinggal kepada kegatalan dan ketidakselesaan hari ni! Jangan biarkan perkara-perkara ni mengganggu hari korang!

Libresse® SensitiV™ boleh didapati di Watsons atau kedai berhampiran korang! Sekarang ada promosi! Bila korang berbelanja apa-apa barangan Libresse® termasuklah Libresse® SensitiV™ sebanyak RM20, korang berpeluang membawa pulang set SensitiV™ penjagaan intim harian bernilai RM25!

Ketahui dengan lebih lanjut mengenai Libresse® SensitiV™ di laman web mereka disini!

SKIP THIS AD ×