berita

‘Air Selangor Kena Jumpa Ustaz, Selalu Kena Gangguan’ – Penduduk Selangor Berang Isu Air

October 19th, 2020 | by Najmi Suhaimi
Kini Trending

Air merupakan perkara asas yang sangat penting yang digunakan dalam kehidupan seharian. Bayangkan kehidupan seharian kita tanpa air? Sudah pastinya menyusahkan semua pihak.

Isu bekalan air di Selangor bagai tiada titik kesudahan dan rata-rata pengguna sudah fed up kerana terpaksa berhadapan dengan situasi ini berulang kali. Rata-rata pengguna meluahkan perasaan tidak puas hati berikutan isu ini.

Henti tugas

Gambar sekadar hiasan

Terbaru menerusi Facebook Air Selangormemaklumkan pihaknya akan menghentikan tugas di loji rawatan air sungai fasa 1, 2, 3 dan Rantau Panjang berikutan pencemaran sumber air mentah. Berikutan henti tugas ini, gangguan bekalan air tidak berjadul ini akan melibatkan 1,196,457 akaun pengguna merangkumi 1,292 kawasan di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang, Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

Pihak Air Selangor telah melepaskan air mentah melalui operasi pengepaman kolam KL Larut dengan kapasiti 336 juta liter sehari bagi proses pencairan dan flushing bahan tercemar yang terdapat di Sungai Selangor.

Kawasan terjejas

Kerap terjadi!

Pandai buat kejutan

Bil datang, air tiada

Esok apa pulak?

Sumber: Air Selangor

SKIP THIS AD ×