berita

Anak Sanggup Jadi ‘Lembu’ Semata-Mata Untuk Tolong Rawat Ayah.. Sedihnya!

October 3rd, 2015 | by Ash Nordin
Kini Trending

lembu

Sebak betul bila kami baca tentang kisah seorang anak yang sanggup jadi ‘lembu’ semata-mata untuk membantu ayahnya yang sakit.

Pada usia 15 tahun, remaja sepertinya patut berada di sekolah untuk belajar demi kepentingan dan kesenangan masa depan. Sebaliknya berlaku pada remaja ni. Moga-moga remaja yang mempunyai hati murni dapat kesenangan satu hari nanti.

Kerja minta sedekah jadi lembu tunggangan

Screen Shot 2015-10-03 at 12.10.53 PM

Hao Dongdong, terpaksa ‘bekerja’ dengan cara meminta sedekah dengan memakai kostum lembu dan mengenakan bayaran 5 yuan untuk ‘menunggangnya’ bagi mengumpul duit bagi membiayai rawatan perubatan bapanya.

Bapanya, Hao Xinli mengidap penyakit tulang belakang ankylosing spondylitis yang menyebabkan dia lumpuh seluruh badan.

Bapa hidap sakit tulang belakang

Screen Shot 2015-10-03 at 12.10.20 PM

Memetik NetEase, Xinli sebelum ini bekerja sebagai seorang petani berpindah ke Hefei pada tahun 2000 dan bercadang untuk membuka kedai runcit kerana bahagian belakang badannya sering sakit menyebabkan dia tidak lagi berupaya untuk bekerja di ladang.

Namun, penyakitnya itu semakin kritikal selepas terjatuh ketika berebut-rebut untuk mengambil barangan percuma di sebuah promosi di bandar Hefei.

Insiden itu menyebabkan Xinli mengalami keretakan pada tulang belakang dan lehernya sehingga menyebabkan badannya lumpuh.

Tak tahan hidup susah, ibu meninggalkan bapanya

Screen Shot 2015-10-03 at 12.11.35 PM

Apa yang lebih menyedihkan, ibunya turut meninggalkan bapanya kerana tidak mampu berdepan dengan kesengsaraan yang dihadapi keluarganya itu.

Tindakan ibunya itu menyebabkan Dongdong terpaksa mengambil alih tanggungjawab menjadi ketua keluarga dan terpaksa meninggalkan persekolahan dan bekerja siang dan malam untuk mendapatkan wang.

Sering diejek dan digelar penipu

Screen Shot 2015-10-03 at 12.09.19 PM

Remaja ini juga sering dituduh sebagai penipu oleh orang ramai yang lalu lalang ketika meminta sedekah malah dia pernah ditampar di muka oleh seorang lelaki mabuk yang menyangka dia cuba untuk menipunya.

Menurutnya lagi, perniaga tempatan juga sering menghalaunya kerana menganggap dia akan memberi nasib malang kepada peniagaan mereka.

Walaupun sering diejek, namun ia tidak menghalang remaja itu untuk meneruskan usahanya itu dan kebiasaanya dia  berjaya mengumpul 400 yuan sehari.

Sementara itu, bapanya berharap agar suatu hari nanti dia dapat berjalan semula dan tidak lagi membebankan keluarganya itu dan dapat menyekolahkan anaknya itu.

Sumber: Malaysian Digest

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×