berita

‘Banyak Lagi Cara..’ – KJ Tak Setuju Lesbian Disebat Di Khalayak Ramai?

September 3rd, 2018 | by Shafika
Kini Trending

Hari ini, satu pasangan lesbian disebat gara-gara melakukan hubungan sejenis di dalam kereta pada April lalu di Dataran Arena Square, Dungun. Tertuduh yang ditangkap telah menerima sebatan sebanyak 6 kali dihadapan 100 orang termasuk ahli keluarga mereka.

Artikel Berkaitan : Pasangan Lesbian Kena Sebat Di Terengganu, 100 Orang Jadi Saksi

Terbaru, menerusi tweet Khairy Jamaluddin, beliau kurang setuju dengan tindakan yang dikenakan dan menganggap sebatan di khayalak ramai itu tidak wajar.

Banyak lagi cara lain

Banyak lagi cara untuk menangani isu LGBT. Walaupun termaktub dalam undang2, tak wajar dilaksanakan sebatan di khalayak ramai. Islam teaches us to look after the dignity of every human being. And that mercy is preferable to punishment.

Sebelum ini pelaksanaan hukuman sebat oleh kerajaan Terengganu itu menerima kecaman beberapa kumpulan aktivis wanita tempatan dan pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa yang merasakan tindakan itu sebagai melanggar undang-undang dan ‘mengerikan’.

Terbaru, Khairy Jamaluddin juga merasakan tindakan yang dikenakan itu boleh menjatuhkan maruah seseorang. Namun, pendapatnya itu juga menerima kritikan orang ramai.

Itu Islam yang suruh buat

Hukuman diberi sebagai pengajaran buat semua

Sumber : Khairy Jamaluddin

 

The following two tabs change content below.

SKIP THIS AD ×