berita

Bapa Tak Datang Jadi Wali Masa Akad Nikah, Anak Tebal Muka Terpaksa Teruskan Majlis Tanpa Sanding

October 15th, 2021 | by Najmi Suhaimi
Kini Trending

Sekadar gambar hiasan

Seorang gadis terpaksa menahan malu dan akur apabila bapa kandung yang sepatutnya menjadi wali dikatakan tidak hadir semasa majlis akad nikah berlangsung.

Kisah yang boleh dijadikan ikhtibar ini telah diceritakan sendiri oleh sepupunya menerusi satu thread di laman Twitter, dan terjadi dua tahun yang lepas.

Artikel Berkaitan: Bertahun Kerja Luar Negara Demi Keluarga, Hantar Duit RM8k Sebulan, Tahu-Tahu Suami Di Malaysia Kahwin Lain

Artikel Berkaitan: Konon Datang Rumah Ambil Barang, Suami ‘Gila Talak’ Tergamak Rogol Bekas Isteri Sebab Nak Rujuk

Artikel Berkaitan: ‘Aku Sanggup Buat Apa Saja!’ – Lelaki Gila Talak Sanggup Fitnah ‘Check In’ Dengan Isteri Sebab Nak Rujuk

Ibu bapa bercerai

Kisahnya bermula, apabila kedua-dua ibu bapa gadis ini bercerai sebelum bapanya mengambil keputusan untuk berkahwin lain dan menetap di Negeri Sembilan. Pada mulanya, si bapa sama sekali tidak keberatan untuk menjadi wali kepada anaknya sendiri. Susulan daripada itu, pelbagai persiapan telah dirancang oleh gadis ini menanti hari penuh bahagia bersama pasangan tersayang.

Namun, si bapa yang sepatutnya menjadi wali dikatakan ‘menghilangkan’ diri dan mereka terpaksa menunggu selama satu jam. Bukan itu sahaja, mereka turut membuat panggilan kepada bapanya tetapi, panggilan tersebut sama sekali tidak diangkat.

Kena khianat dengan bapa sendiri

Susulan daripada itu, proses akad nikah itu terpaksa ditangguhkan bagi memberi ruang kepada pasangan pengantin yang lain. Bagaimanapun, mahu tak mahu majlis perlu diteruskan seperti biasa berikutan sudah membuat tempahan kepada pihak katering.

Atas persuratan takdir, pasangan ini berjaya disatukan menggunakan Wali Mahkamah namun, mereka terpaksa akur dengan prosedur yang ditetapkan dan proses tersebut memakan masa selama dua bulan.

Ayah dari dulu ada masalah

Mengulas lebih lanjut, bapa kepada gadis ini didakwa seorang yang panas baran, main judi, dan mempunyai masalah dengan saudara yang lain.

Sumber: Arlyana

SKIP THIS AD ×